Независимо, че изобретателят на консервирането – Никола Апер, е получил титлата „Благодетел на човечеството“, много хора и до днес са убедени, че неговото откритие е вредно. Според учените обаче това е заблуда. Действително продължителната термична обработка не оставя никакъв шанс на витамините, но освен тях на човешкия организъм са необходими още протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и минерали, на които консервите са особено богати.

Консервираната риба например е шампион сред хранителните продукти по съдържание на калций. Особено полезни са мазните видове риба. Една от причините е, че рибите, когато са консервирани, могат да се консумират заедно с костите. В рибните консерви се запазват големи количества мастни киселини и незаменими минерали като калий, магнезий и фосфор.

Доказано е, че някои зеленчуци умножават полезните си свойства в резултат на нагряването при консервиране. На първо място това са доматите, в които при висока температура се образува един от най-мощните антиоксиданти - ликопен, който предпазва от онкологични заболявания и стареене. Същият ефект е установен и при морковите, при тиквата и другите зеленчуци с оранжев и червен цвят.

Учените не пропускат да отбележат, че става въпрос само за консервите, приготвени от качествени продукти.

Сподели във Facebook