Здраве

9 Октомври 2019

Животът днес

Резултатите от проведени наскоро изследвания показаха, че рискът от онкологични заболявания може да бъде понижен с употребата на някои продукти. На първо място учените поставиха семената чиа, които са богати на флавоноида кемпферол, на растителния пигмент кверцетин и на хлорогенова киселина. Всички те могат да се използват като профилактика срещу рак.

Специалистите съветват още да добавим в менюто си червено грозде. В неговата люспа се съдържат мощни антиоксиданти като антоциани и катехини. Те потискат активността на свободните радикали в организма, предотвратяват окисляването и разрушаването на клетките.

Освен това риска от рак могат да намалят артишокът и орехите, които са богати на алфа-линоленова киселина. Тя успешно се бори с рака на дебелото черво.

Следва брюкселското зеле. Влизащите в състава му съединения влияят положително върху състоянието на белите дробове, на черния дроб, на дебелото черво и на пикочния мехур, предотвратявайки появата на злокачествени образования.

Като профилактика срещу рака действат и боровинките. Те повишават уязвимостта на злокачествените клетки от лъчетерапията, увеличавайки ефективността ѝ.

Сподели във Facebook