През деня гръбначният стълб е под влияние на гравитационните сили, което натоварва прешлените. По време на сън, когато гърбът не се товари, в дисковете постъпва течност от организма, която помага за възстановяването им.

Около една трета от денонощието и живота ни преминава в сън. Затова позата, в която спим, има голямо значение за появата и преодоляването на различни физически неразположения и болки, най-вече локализирани в областта на гърба. Освен количеството и качеството на съня от съществено значение е и позата, в която спим.

Всяка поза по време на сън се асоциира с различен натиск върху мускулите, нервите и кръвоносните съдове, които несъзнателно притискаме докато спим. По този начин може да се отключат болкови оплаквания, дискомфорт или изтръпване, в определените зони на притискане. Колкото по-неутрална и комфортна е позата на тялото по време на сън, толкова по-малка е вероятността от подобни оплаквания и толкова по-лесно може да се преодолеят.

Кои са най-добрите позиции за гърба по време на сън?

1. Спане по гръб с опора под коленете

Спането по гръб се счита за най-добрата позиция за сън при проблеми с гърба и кръста. Тази позиция разпределя тежестта на тялото равномерно като поддържа мускулатурата на гърба максимално релаксирана, поддържайки го в една линия с врата и главата. Препоръчително е използването на малка възглавница под коленете, която осигурява допълнителна опора и поддържа естествената извивка на гръбначния стълб.

2. Спане на една страна с възглавница между краката

Спането на една страна е удобна поза за сън при много хора, въпреки че при нея гръбнакът се изкривява в неестествена позиция, което може сериозно да натовари кръста и гърба. Това може да бъде избегнато, когато коленете са леко свити и се постави тънка възглавница между тях. По този начин тазът и гръбнакът са в позиция, която не ги натоварва и напряга допълнително.

3. Спане по корем с възглавница под него

Спането по корем е възможно най-неподходящата позиция за сън, защото главата трябва да е завъртяна на една от двете страни в продължение на часове. По този начин често се притискат подлежащите мускули, стави и нерви, което води до болки, скованост или изтръпване на ръцете след събуждане. При спането по корем негативна роля играе и високата възглавница, която допълнително затруднява неутралната позиция на гръбнака спрямо врата и главата. Препоръчително е да се ползва максимално ниска възглавница или пък изобщо да не се използва такава.

4. Спане в поза ембрион

В тази поза тялото е обърнато на една страна, като коленете са максимално приближени към гърдите. Това може да е една от най-удобните и предпочитани позиции от доста хора, но често води до натоварване на гърба и врата. Освен това прекаленото свиване на тялото може да възпрепятства диафрагмалното дишане. Положителното е това, че при пациенти с дискова херния спането в поза ембрион може да допринесе за облекчаване на оплакванията, защото разстоянието между прешлените се увеличава, което допринася за отбременяването на засегнатите нервни коренчета.

Заключение:

Не може да се каже със сигурност, коя е най-подходящата и едновременно с това удобна поза за качествен и пълноценен сън. Той може да бъде постигнат с всяка от посочените пози, стига да подсигурявате максимално неутрална позиция на тялото си и особено на врата, гърба и главата.

По-важното е да се съблюдават някои от нещата, които бихме могли да променим, като:
☑️ Вратът трябва да е във права линия спрямо гърба и кръста.
☑️ Ханшът и тазът не трябва да бъдат усукани по време на сън.
☑️ Възглавницата под главата не трябва да е нито много ниска, нито много висока.
☑️ Матракът е желателно да бъде леко по-твърд, отколкото по-мек.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook