При хората, които са с кръвни групи А и В, опасността от образуване на тромби в кръвоносните съдове е чувствително по-голяма в сравнение с носителите на нулева група. До този извод стигнаха холандски учени, резултатите от чието изследване са публикувани в списание Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Специалистите анализирали данните на 406755 души и се оказало, че при хората с II и III кръвни групи общият риск от инфаркт е по-висок с 8%, а от сърдечна недостатъчност с 10% в сравнение с участниците в изследването, които имали нулева група. Но най-голяма опасност за хората с групи А и В била образуването на тромби във вените. Вероятността това да се случи при дълбоките вени на краката им е по-висока с 51%, а опасността от белодробна емболия е по-голяма с 47%. При тях обаче рискът от хипертония е с 3% по-нисък.

Според холандските учени резултатите от тяхното изследване може да се използват за профилактика на сърдечносъдовите заболявания. Но независимо от кръвната група, всеки може да понижи риска от тези заболявания, като не забравя за физическата активност, правилното хранене и поддържането на нормално тегло, казват специалистите.

Сподели във Facebook