Преди време чаят от лайка беше много популярен, но днес е изместен от лавината екзотични и непознати за българина растителни продукти и билки. Въпреки това той си остава изключително полезен, затова според специалистите не бива да го пренебрегваме.

Какви плюсовете за здравето може да ни осигури лайката:

Решава проблемите със съня

Чаят от лайка се справя с безсънието, защото съдържа веществото апигенин. Този антиоксидант влияе върху рецепторите на главния мозък, които предизвикват чувството на сънливост. Освен това апигенинът се бори с лошото настроение и депресията.

Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт

Чаят от лайка намалява възпалителните процеси, затова се препоръчва при разстройство и проблеми със стомашно-чревния тракт. Изследвания са доказали, че той може да се използва като профилактика срещу язва, защото понижава киселинността.

Бори се с онкологичните заболявания

Чаят от лайка може да понижи риска от някои видове рак. Антиоксидантът апигенин предпазва от рак на гърдата, на матката, на простата и на храносмилателния тракт.

Нормализира нивото на глюкоза в кръвта

Тъй като чаят от лайка има противовъзпалителни свойства, употребата му предотвратява разрушаването на клетките на панкреаса, изработващи инсулин. Това държи в норма нивото на захар в кръвта.

Укрепва сърдечносъдовата система

Лайката е богата на флавоноиди. Те оказват благотворно влияние върху сърдечносъдовата система, защото понижават нивото на холестерола. Това помага и срещу високо кръвно налягане.

Сподели във Facebook