Лазер ще ви избави от очилата и лещите

Чрез зрението си човек възприема информация за околния свят, като улавя и анализира светлинните лъчи, които достигат до нас благодарение на очите.

Те наистина са нашият прозорец към света, а нарушената им функция смущава всяка наша дейност и може да доведе до редица симптоми – главоболие, световъртеж.

По данни на СЗО всеки трети човек на планетата има проблеми със зрението. Ето защо естествено си задаваме въпроса: как може да коригираме зрението си?

Решението е изцяло в нашите ръце – очила, контактни лещи, лазерна операция, имплантиране на лещи...

В този брой на вестник „Живот и Здраве” ще обърнем по-голямо внимание на лазерната корекция на зрението, която все повече се превръща от лукс в необходимост.

„С лазера се правят много неща!” – коментира д-р Иван Танев, офталмолог. С модерната технология се махат диоптри, а дори и повърхностни цикатрикси. Понякога лещите също предизвикват проблеми, които лазерът решава (като например премахване на мътнина).

„Имаме случаи на по-стари очни операции, а съвременните лазери могат да решат недостатъците им.” – допълва събеседникът ни.

Той сподели, че при всяка манипулация има риск за здравето: „Дори и зъб да си вадите, има риск от кръвоизлив или възпаление. При лазерната корекция рискът е наистина приемлив.

Преди всичко важното е да се направи прецизен анализ на това, което иска и очаква пациентът, и да се даде реална оценка на това, какво е възможно да стане, за да се изведат плюсовете и минусите на тази процедура.”

Д-р Иван Танев е специализирал на много места в Европа в различни области на очните заболявания, а за лазерна корекция има диплома от САЩ.

Той обясни, че лазерна корекция се извършва върху предната повърхност на окото, наречена роговица, и тя трябва да бъде измерена и анализирана точно, с всичките й кривини и неравности, така че да се направи плоска.

Важно е отдолу да има достатъчно здрава тъкан, за да може да се проведе лечение, защото при операцията една част от нея се изпарява.

Ето защо роговицата се сканира и изследва внимателно. Ако не се прецени правилно, има риск роговицата да промени много рязко и в големи размери своята кривина – напред или назад.

Силата на съвременните лазери обаче е във високата им предсказуемост, така че място за притеснение няма.

На въпроса ни кога може да се осъществи лазерна манипулация на очите д-р Танев отговори:

„По принцип има корекция на късогледите очи, на далекогледите, включително на всички видове астигматизъм. Късогледите очи обаче имат една опция, те виждат по-различно от другите и често имат по-нисък контраст.

Лазерът може да засили намаления контраст и затова трябва да се прецени много точно. Искам да подчертая, че това е корекция, а не лечение, особено при по-високите диоптри: 15, 18, 20.

При тази графа има много съпътстващи проблеми и за тях се търсят други алтернативни решения. Обикновено лазерната корекция се прилага в диапазона -7 до към +6.”

Тази процедура се извършва в България повече от 10 години.

„Модата в лазерната корекция безспорно се диктува от САЩ. Интересно е, че лазерът сам по себе си е измислен в Русия, но до момента там няма работеща система в нашата област” – коментира офталмологът.

Здравната каса у нас не поема разходите за подобна операция. На много места по света е така, защото се приема, че това е козметична корекция.

Ако имаме допълнителни осигурителни фондове (както в България, така и в чужбина), те поемат много голям процент от цялата манипулация.

Ако обаче трябва да посрещнете разходите сами, нужно е да знаете, че ще ви струва около 1000 евро на око, като тази сума варира в зависимост от това дали ви се прави стандартна или индивидуализирана корекция.

Д-р Иван Танев не препоръчва тази операция да се извършва върху деца, защото тя е необратима:

„При децата нещата са много динамични и рискът е голям. А най-възрастният човек, когото съм оперирал, е 103-годишен мъж, който, като навърши 105 години, дойде на контролен преглед.”

Базирайки се на собствения опит и на международните иновации, д-р Иван Танев сравнява своите резултати със световните и определя дали даден случай е подходящ за лазерна корекция или не.

Той не твърди, че тя е панацея, а просто е едно алтернативно решение на проблема с нарушеното зрение.

Възможността да се избавите от „зависимостта” си от очилата или лещите (или поне значително да я намалите) е прекрасно постижение на съвременната офталмология, което всекидневно подобрява качеството на живот на много хора в цял свят.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96