Мандарините традиционно присъстват на зимната ни трапеза и са един от най-популярните сезонни плодове. Приятният им вкус и аромат, а и лесното им белене ги правят любими за много хора.

Откъде са дошли мандарините

За родина на тези цитрусови плодове се смята Древен Китай. Самото наименование идва от висшите китайски сановници, чието облекло било в същия оранжев цвят. До Европа те стигат чак през XIX век и тогава започват масово да ги отглеждат на Стария континент.

В китайската култура мандарините са символ на щастие, богатство и дълголетие. Затова в продължение на векове най-добрият подарък били именно тези плодове. Смятало се, че осем мандарини, разположени в кръг, ще донесат на обитателите на дома благополучие и късмет.

Полезните цитруси

Любопитно е, че популярността на мандарините не се отнася и за сока от тях. Причините са две: от тези плодове не може да се извлече много сок, а и той много бързо губи полезните си свойства. Затова е най-добре мандарините да се употребяват без никаква обработка. Според учените дори ароматът им гони стреса и депресията.

Що се отнася до полезните свойства на мандарините, на първо място трябва да споменем, че те са богати на витамин С. Не са калорични, което означава, че са идеални за хора, които следят за теглото си. В три мандарини се съдържа дневната норма на витамин С. За добро зрение най-подходящ е витамин А, който също присъства в тези плодове. Те са богати и на синефрин – алкалоид, който понижава нивото на холестерола и е изключително ефективен в битката с наднорменото тегло.

Мандарините съдържат още фолиева киселина, калий, магнезий и целулоза.

Учени от университета в Онтарио, Канада, откриха в мандарините вещество, което не позволява трупването на мазнини и предпазва от заболявания като диабет и атеросклероза. За да стигнат до този извод, авторите на изследването анализирали влиянието на един от съдържащите се в мандарините флавоноид – нобилетин, върху метаболизма. Оказало се още, че това вещество потиска размножаването на клетките на меланома, както и на рака на простатата и на дебелото черво.

Благотворното влияние на мандарините върху кожата е доказано отдавна. Причината е в съдържащите се в тях витамини С и Е. Не случайно тези цитрусови плодове се използват масово в козметичната индустрия.

В мандарините има и много целулоза, което утолява града за продължително време и помага на отслабващите.

Сподели във Facebook