Здраве

26 Декември 2019

Животът днес

Отдавна е известно, че и медът, и канелата са изключително здравословни, а когато са съчетани, ефектът е още по-голям. Днес тези продукти са достъпни за всички, затова учените напомнят за ползите от тяхната употреба. Какви са те:

Отлагат стареенето

Свободните радикали, които окисляват тъканите в човешкия организъм и разрушават клетките, са една от главните причини за стареенето. Предизвикват и много заболявания, а антиоксидантите в меда и канелата ги неутрализират, гарантирайки дълголетие. Медът съдържа огромно количество феноли, ферменти, флавоноиди и органични киселини. Изследване на американски учени установи, че най-много антиоксиданти има в тъмните видове мед. Канелата пък е богата на полифеноли. По количество на антиоксиданти изпреварва дори чесъна и ригана.

Борят се с бактериалните инфекции

И двата продукта притежават антибактериални свойства, затова те могат да се използват и при простуда, и при други инфекциозни заболявания. Медът е и доказан природен антибиотик. Канелата има противовъзпалително действие и може да унищожава вредните бактерии.

Подобряват сърдечносъдовата дейност

Канелата и медът, както заедно, така и отделно, са добра профилактика на сърдечносъдовите болести. Медът усилва притока на кръв към сърцето, разширявайки артериите. Антиоксидантите, съдържащи се в него, предотвратяват образуването на тромби, които често водят до инфаркт и инсулт. Канелата понижава нивото на „лошия“ холестерол и увеличава количеството на „добрия“, което също помага на сърцето.

Намаляват теглото

Медът и канелата могат да помогнат на хората, които искат да отслабнат. Медът, при умерена употреба, е добър заместител на захарта. Освен това той не предизвиква рязък скок на глюкозата в кръвта. Канелата помага да се понижи нивото на захар в кръвта и ускорява метаболизма. Ако се приема заедно с мед, ще се превърне в енергия, а не в мазнини.

Сподели във Facebook