Необходимостта от носене на маски практически по целия свят заради пандемията от коронавирус доведе до нова заплаха за околната среда, пише изданието Daily Mail.

Учени са пресметнали, че всеки месец на планетата се използват около 129 млрд. медицински маски. В състава им влизат и пластмасови влакна, затова те могат да се превърнат в истинско екологично бедствие в близко бъдеще. Проблемът е сериозен, защото, ако от 43 млрд. пластмасови бутилки, продавани месечно по света, 25% се преработват, то подобна технология за еднократните маски все още не е създадена.

„Според нашите изчисления всяка минута на планетата се изхвърлят около 3 млн. маски. Човечеството все още не е решило въпроса с утилизацията и преработването на изделията от пластмаса, а вече се сблъскваме с нов проблем, който може да стане поредната екологична бомба“, предупреждават учени от САЩ и Дания.

В състава на трислойните маски влизат полиестер, полипропилен и полистерол. Затова тези предпазни средства могат да се превърнат в източник на много опасни за човека съединения като бисфенол А, тежки метали и патогенни микроорганизми. Ако се изгарят, заплахата за околната среда също ще бъде голяма.

Учените предлагат спешно да се разработят технологии за преработка и утилизация на маските, по възможност да се премине към такива, които са за многократно използване, както и да се създадат биоразградими материали за тяхното производство.

Сподели във Facebook