Белите дробове на човека се нуждаят от редовно прочистване, за да се избегнат опасни заболявания. Това е особено актуално по време на пандемията от коронавирус. Затова учените определиха продуктите, които могат да помогнат на хората да съхранят доброто състояние на белите си дробове.

Куркума

Куркуминът е основното вещество в куркумата, което намалява възпалителните процеси в организма. Благодарение на него може да се избегнат фиброзата и острият респираторен дистрес синдром при възрастните. Освен това куркумата е отлично средство за профилактика срещу онкологични заболявания, астма и хронична обструктивна болест на белите дробове.

Зелен чай

Възпаленията може да намали и зеленият чай. Той съдържа полифенолни съединения, пречистващи белите дробове. За предотвратяване на хроничната обструктивна болест специалистите препоръчват по 2 чаши зелен чай на ден.

Джинджифил

Маслото от джинджифил помага да бъдат изведени токсичните вещества от белите дробове. В джинджифила има и много хранителни вещества, които помагат да имунната система да работи без проблеми.

Мед

Той се цени заради способността му да се бори с опасни за здравето бактерии. Медът често се използва при простудни заболявания, защото отстранява проблемите с дихателната система.

Чесън

Той винаги се е прилагал като ефективно средство срещу респираторни заболявания. Чесънът съдържа натурален антибиотик – алицин, който помага на белите дробове.

Антиоксиданти

Всеки продукт, който е богат на антиоксиданти, влияе положително върху белите дробове и ги пречиства. Затова специалистите препоръчват на хората да включат в менюто си бобови растения, зеленчуци, зехтин и орехи. Тези храни помагат да се намалят възпалителните процеси в тъканите на белите дробове и те по-бързо да се възстановят след прекарани респираторни заболявания.

Течности

При белодробни заболявания се препоръчват повече течности като вода и мляко.

Сподели във Facebook