1. Обилната закуска предпазва от преяждане през деня.

Закуската не трябва да се пропуска, но тя не трябва да е обилна, защото хем няма да ви предпази от огладняване през деня, хем ще поемете излишни калории. Германски учени изследвали 280  пациенти със затлъстяване и 100 души с нормално тегло и установили, че с една обилна закуска може да се приемат 400 излишни калории. Обикновено приемането на тези калории не се компенсира с по-малко ядене през деня, посочват учените.

2. Приемането на малки порции и символичните похапвания в рамките на деня засилват метаболизма.

Някои хора твърдят, че когато ядат по-често малки порции, по-лесно контролират апетита си и отслабват, но за други тази практика има обратен ефект. Често с това похапване се поемат мазни и висококалорични храни, от които се напълнява, посочват британски диетолози. Според тях най-добрият начин за намаляване на килограмите е да се храним 3 пъти на ден с нискокалорични храни, като салати и зеленчукови гарнитури, и междувременно да изяждаме по някой плод.

3. Нискомаслените и обезмаслените продукти съдържат значително по-малко калории.

Невинаги нискомаслените храни са бедни на калории, защото мазнините могат да бъдат заменени с други калорични вещества, като протеини, нишесте и захар. Например в един нискомаслен мъфин с боровинки има 131 калории, а един нормален мъфин съдържа 138 калории. Приемането на нискомаслените продукти не води автоматично до отслабване, особено ако са в по-големи количества.

4. От вечерното хранене се напълнява.

Не е вярно, че яденето в края на деня не се обработва от организма и автоматично се превръща в тлъстини.

Според специалистите хората напълняват, когато постъпилата в организма енергия от храната през деня превишава изразходваната енергия, независимо по кое време са консумирани тези калории. Обилното вечерно хранене не се препоръчва само защото може да предизвика храносмилателни проблеми.

5. Отслабва се само с диети.

Вярно е, че някои диети предразполагат към по-здравословен начин на живот или помагат за понижаване на кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания. Парадоксално обаче, диетите могат да бъдат изненадващо неефективни за свалянето на килограми. Проучване на над 30 дългогодишни изследвания на американски учени показва, че много често диетите престават да действат след свалянето на 5 до 10% от теглото. Много малко са хората, които след 6 месеца успяват да не възстановят предишните си килограми. Повечето връщат теглото си. Учените подчертават, че спазването на диета без допълнителна промяна в начина на живот и физически упражнения не е най-добрият метод за отслабване.

6. Достатъчно е да се премахне нишестето, за да се отслабне.

Популярността на диетите с много протеини и малко въглехидрати навежда на мисълта, че от нишестето се напълнява. Вярно е, че организмът преработва нишестето и другите въглехидрати в захари, които могат да се превърнат в излишни тлъстини. Самото нишесте обаче не е най-големият проблем. То съдържа също толкова калории, колкото и захарта – около 3,75 в 1 грам. Повече се напълнява от големите порции и от мазните сосове и заливки, от кремовете със сметана и масло. Дори и да заместите въглехидратите с протеини, ако изяждате големи порции, които съдържат повече калории, ще напълнеете.

7. Ако се спортува, може да се яде на воля.

Физическите упражнения помагат за поддържане на линията, но това не означава, че ако сте прекарали 2 часа на бягащата пътечка, ви е позволено да се натъпчете след това. За да отслабнете, трябва да изразходвате толкова енергия, колкото е постъпила в организма ви. Компенсирането на изразходваната енергия с приемането на напитки, които съдържат захар, не е добра идея за тези, които искат да отслабнат. 

Сподели във Facebook