Американски учени заявиха, че въпреки многочислените теории на диетолозите, употребата на млечни продукти е изключително полезна за укрепване на сърдечносъдовата система и на кръвоносните съдове. Резултатите от изследването на специалистите са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition,

Експертите твърдят, че млечните продукти с високо съдържание на мазнини не са вредни, а полезни за профилактика срещу инсулта и сърдечносъдовите заболявания. За да направят своите изводи, учените са анализирали данните за здравословното състояние и хранителните навици на 2900 души на възраст 65 г. За 22 години, през които били събирани тези данни, починали 2428 души, като 833 от тях в резултат на усложнения, предизвикани от сърдечносъдови заболявания. Анализът показал, че употребата на млечни продукти с високо съдържание на мазнини не само не носи риск за здравето, а обратно – предпазва от инсулт, инфаркт и кръвоизливи в мозъка. Вероятността от внезапна смърт от сърдечносъдови заболявания при хората, в чието меню редовно присъстват такива млечни продукти, е по-ниска с 42%.

Сподели във Facebook