Здраве

14 Септември 2016

9078

Животът днес

Ако при един пациент е установена исхемична болест на сърцето, рискът да са стеснени кръвоносните съдове, захранващи мозъка, е много висок. Същото се отнася за артериите на вътрешните органи, бъбреците, долните крайници. Атеросклерозата най-често е генерализиран процес, който засяга артериите в целия организъм. 

Тялото може дълго време да компенсира влошеното кръвоснабдяване и то да протича без симптоми или с трудно забележими промени. Мозъчносъдовата болест никога не възниква внезапно, макар обикновено хората да обръщат внимание на изявена остра проява – силни болки в гръдната област, екстремално високо кръвно налягане, силен световъртеж, проблеми с движението на крайниците, с говора, припадък и др. 

Рискът от исхемичен инсулт (мозъчен инфаркт) се определя от наличието,  

комбинацията и степента на изразеност на различни фактори.

На първо място е артериалната хипертония (хроничното поддържане на стойности над 140 на 85 мм живачен стълб), защото тя уврежда дифузно кръвоносните съдове в жизненоважните органи, като ги прави „удобни“ за тапицирането им с плаки. На второ място е дислипидемията – високите нива на LDL холестерола, високите триглицериди, ниският „добър“ холестерол. Другите негативни фактори са неконтролиран или лошо контролиран захарен диабет, наднормено тегло и обездвижване, високи стойности на пикочната киселина, независимо дали те предизвикват или не пристъпи на подагра.

Още преди да настъпи инсулт човек получава така наречените транзиторни исхемични атаки. От изключителна важност е те да бъдат разпознати, за да се предприемат адекватни мерки за лечението им. Предвестниците на инсулта го наподобяват, но симптомите обикновено са по-слабо изразени и преминават спонтанно за 24 до 48 часа.

всичко за инсулта

Признаците са: внезапно нарушение в говора – фъфлене и пелтечене, неуспешен опит за говор;  моментна слабост или изтръпване в крака и/или ръката от едната страна на тялото; загуба на равновесие; изкривяване на лицето с увисване на устния ъгъл. Ако вие или ваш близък е имал пристъп с такива оплаквания, консултацията с невролог е задължителна. Той ще назначи кръвни и образни изследвания, за да се установи опасността от инсулт.

В случай, че се стигне до мозъчносъдов инцидент, времето за реакция е решаващо! В първите два до три часа от началото на заболяването е възможно да се приложи най-съвременното лечение – тромболиза, чрез която да се разбие тромбът, запушил мозъчна артерия. В някои случаи вместо прилагане във вената е възможно лекарството, разтварящо съсирека, да бъде приложено през специален катетър директно под мястото на запушване. Този метод се нарича супраселективна интраартериална тромболиза. В най-напредналите центрове правят и така наречената тромб аспирация, т.е. механично изсмукване на запушването. Бързото възстановяване на мозъчното кръвообращение е решаващо за живота и за последващото състояние на пациентите с исхемични инсулти. Но най-модерното лечение се прилага в сравнително нисък процент дори в богатите страни от Западна Европа и САЩ. Причината е, че мнозинството от пациентите не достигат до специализираното отделение в рамките на двата златни часа. А мозъчните клетки изключително бързо загиват без кислород и хранителни вещества.

Когато не може да се приложи тромболиза, пациентът се лекува по класическите методи. Ако жизнените функции са нарушени, първите дни болните са в интензивно отделение. По отношение на уврежданията на мозъка лечението включва медикаменти за подобряване на мозъчното кръвообращение и реологията (течливостта) на кръвта, лекарства за подобряване на метаболизма на мозъчните клетки, препарати за защита на мозъчната тъкан – невропротектори; вещества, подпомагащи възстановяването и ремодулирането на съседната на инсулта зона, в която невроните не са загинали, но са изпаднали в гранично състояние.

 

Сподели във Facebook