Здраве

11 Септември 2018

Животът днес

Американски учени установиха, че жените над 60-годишна възраст по-добре да не се опитват да отслабват. Понижаването на теглото може да доведе до хипертония, диабет, а е възможно и да се увеличи рискът от инфаркт и инсулт. Изводите, до които са стигнали специалистите, са публикувани в Journal of the American Geriatrics Society.

В проведеното изследване са взели участие над 1300 жени от 68 до 89 г. Учените наблюдавали промените в теглото им в продължение на 20 години. Оказало се, че тези от тях, които са отслабнали с 9-10 кг за този период, по-често страдали от счупване на шийката на бедрото, падания и други травми. Рискът от преждевременна смърт при тях бил със 74% по-висок.

Според експертите жените над 50-годишна възраст не бива да се увличат по силно намаляване на теглото или ограничения в храненето. Не се препоръчва и да се отказват от мазнини и млечни продукти. Това ще се отрази негативно върху усвояването на калция от организма. А именно ниското му ниво е причина за честите травми.

По друг начин стои проблемът със затлъстяването. В тези случаи задължително трябва да се вземат мерки за намаляване на теглото.

Ако все пак жените над 60 г. решат да отслабват, съветът е да свалят не повече от 0,5 кг на седмица. При затлъстяване максималната норма е 10-15% от теглото. 

Сподели във Facebook