Ако искате да живеете дълго и щастливо, спазвайте няколко правила, които са доказали ефективността си. Според специалистите само след два месеца няма да искате да се върнете към предишния си начин на живот.

Винаги си поставяйте ясна и приятна цел, която ще ви кара сутрин да ставате с удоволствие. Доказано е, това ще ви осигури средно от 5 до 7 години по-дълъг живот в сравнение с хората, които просто се носят по течението. Планирайте близкото си бъдеще, споделяйте идеите си с близките, движете се към целите си с неголеми, но ежедневни стъпки.

Опитвайте се да забавяте темпото на живота. Той диктува своите правила, но винаги можете да намерите 20-30 минути, за да се отпуснете и да намалите нивото на стреса. Даже нищо да не правите в продължение на 15 минути и да се излегнете на дивана, това пак ще намали тревожността и ускорения ритъм на живот.

Никога не преяждайте – ставайте от масата с леко чувство на глад. Използвайте малки чинии, правете си разтоварващи дни, понякога пропускайте вечерята или гледайте да не съдържа въглехидрати. Следвайте начина на хранене на дълголетниците.

Използвайте всяка възможност да се движите. Откажете се от колата или от асансьора, разхождайте се или извеждайте домашния любимец. Дълголетниците рядко се занимават с екстремни спортове и не се потят на тренажорите във фитнес залите. Но те са непрекъснато в движение – работят на вилата, разхождат се, плуват, танцуват, не пропускат да излязат на чист въздух.

Обкръжете се с любими хора, събирайте се често със семейството и роднините си. Доказано е, че членовете на семействата, в които царят мир и любов, живеят средно с три години по-дълго в сравнение със самотните хора.

Не се изолирайте от света. Бъдете част от обществото, което споделя вашите интереси – това е още една крачка към дълголетието. Намерете си съмишленици, хора, с които да обмените опита си и ценностите си.

Сподели във Facebook