Според учените всеки може да се сдобие с мечтаната фигура, без да става жертва на строги диети и изморителни тренировки. Достатъчно е да се направят малки промени в начина на живот, за да тръгне кантарът надолу. Експерти подчертават, че стройната фигура може да се постигне при спазването на следните правила:

Контролирайте порциите

Често проблемът не е в продуктите, а в тяхното количество. Преяждането винаги води до трупане на излишни килограми, независимо, че храните може да са полезни, затова внимавайте с порциите.

Не се хранете бързо

Преяждането може да зависи и от бързината, с която се храните. На мозъка му трябва време, за да обработи сигналите за ситост, изпращани от храносмилателната система.

Пийте често вода

Това е един от най-сигурните начини да контролирате количеството на употребените хранителни продукти.

Гответе сами

Този навик може да ви помогне да избегнете употребата на вредни храни като полуфабрикати и фаст фууд, които водят до наднормено тегло. А нанасят и други щети върху здравето.

Не се занимавайте с друго, когато се храните

Все повече хора не откъсват погледа от смартфона си, когато се хранят. Според специалистите обаче страничните занимания са пряк път към преяждането.

Закусвайте

Пропускането на закуската води до силен глад към обяд и така количествата на употребената храна може да се увеличат. Учените твърдят, че закуската, богата на протеини и фибри, е един от най-сигурните начини на отслабване.

Наспивайте се

Достатъчният сън подобрява контрола на организма върху хормона на стреса – кортизол. Когато нивото му е повишено, апетитът расте.

Използвайте малки чинии

В тях порциите изглеждат по-големи, което ще ви позволи да избегнете преяждането.

Консумирайте повече зеленчуци

Ако те са богати на фибри, които продължително време се преработват в храносмилателния тракт, това ще ви осигури по-дълго усещане за ситост и по-малко употребена храна.

Сподели във Facebook