Не купувайте готови очила от сергия

С д-р Цветомир Димитров, специалист по очни болести, изпълнителен директор на Първа МБАЛ – София, разговаря Камен Здравков

- Д-р Димитров, какви са съветите Ви за запазване на доброто здраве на очите в началото на лятото?
- Независимо дали човек има някакви проблеми с очите и зрението, категорично препоръчвам носенето на качествени истински слънчеви очила. Пряката ярка слънчева светлина е вредна за очите! Смята се, че една от причините за макулната дегенерация, свързана с възрастта, е именно дългогодишното излагане на слънце без предпазни средства за очите. През последните години фалшивите слънчеви очила са по-малко, но въпреки това съветвам хората да си ги купуват от специализиран магазин, а не от случайни сергии. Тъмните очила трябва да се носят не само по време на ваканция на морето, но и в града, и в планината. През този сезон има и още една опасност - в момента въздухът е наситен с различни растителни алергени, поради което хората с установени алергии трябва да приемат съответните медикаменти под формата на таблетки или на очни капки. Не трябва очите да се разчесват, особено с мръсни ръце!

- Увеличават ли се в момента конюнктивитите?
- Да, наблюдаваме повече пациенти с вирусен конюнктивит, който често е доста упорит. Понякога се наслагва и бактериална инфекция на окото. Всяко зачервяване, секреция и сърбеж в очите и клепачите трябва да стане повод за посещение при очния лекар. Не бива да се прибягва към самолечение на тези състояния.

- Оправдавате ли хората, които си купуват готови диоптърни очила от сергия?
- Става въпрос за изключително порочна практика! Това, че с помощта на някакви очила в момента виждаш по-добре, не е гаранция, че корекцията на зрението е правилна. Не е толкова елементарно да се изпишат очила. Преди това трябва да се направи пълен очен преглед, защото зад влошеното зрение може да стоят и други причини освен чисто рефракционни аномалии. А когато очилата са предписани от лекар, те пак не трябва да се купуват готови от сергия, а да се направят от опитен оптик. Той ще съобрази какви рамки са подходящи и ще измери коректно междуочното разстояние.

- Кое е най-коварното очно заболяване, което може да доведе до загуба на зрението, без човек да се усети?
- Ако трябва да правя своеобразна класация по коварност, бих поставил на първо място глаукомата. Особено когато тя засяга само едното око, често другото компенсира общото зрение и в един момент пациентът с ужас установява случайно, че не вижда изобщо от едната страна. Има една максима, която за съжаление е много точна - че каквото вземе, глаукомата не връща назад. В големия процент от случаите заболяването е без болка и без каквито и да е признаци. Точно затова е важно всеки периодично да проверява състоянието на очите си при офталмолог.

- Ако се установи навреме глаукома, може ли да се стопира процесът?
- Медицината доста напредна в тази област. Още няма дефинитивно лечение, но дълги години може да се съхрани зрението така, че човек да живее нормално. Това изисква навременна диагноза, правилно лечение, упоритост от страна на пациента и стриктно спазване на предписанията на лекаря.

- Опасни ли са за зрението внезапните кръвоизливи в окото, при които човек изведнъж установява, че бялото на очите е станало червено?
- Когато става въпрос за повърхностен кръвоизлив, той не е толкова опасен за зрението, а по-скоро е сигнал, че има проблем със сърдечносъдовата система. Такива кръвоизливи най-често се получават след внезапно повишение на кръвното налягане. Друга причина, макар и рядко, може да бъде предозиране на лекарства за разреждане на кръвта. Но такъв кръвоизлив изисква освен очен преглед и консултация с кардиолог.

- Докъде стигнаха възможностите за лечение на катарактата?
- Това е областта на най-голям напредък в очната хирургия. Постоянно се усъвършенстват оперативните техники и вече проникваме в очната ябълка през все по-малки отвори. Операцията е миниинвазивна, прави се в рамките на еднодневната хирургия, а заедно с подмяната на помътнялата леща се решава и проблемът с диоптрите, защото новата леща се подбира така, че да коригира конкретно зрението на съответния пациент.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104