Здраве

21 Септември 2017

Животът днес

Отговорността за всеки пети смъртен случай през миналата година в целия свят се пада на неправилното хранене. Този извод е направен въз основа на мащабно изследване, чиито резултати са публикувани в последния брой на британското медицинско списание The Lancet.

Рискът от летален изход нараства, ако в менюто на хората присъстват прекалено малко пълнозърнести продукти, ядки и плодове или е прекалено висока употребата на сол. Това е причината за наднорменото тегло, повишеното кръвно налягане и високото ниво на холестерола.

Почти 73% от смъртните случаи през 2016 г. се дължат на неинфекциозните заболявания, тези на сърдечносъдовата система, на рака, захарния диабет, белодробните заболявания и болестта на Алцхаймер. Като една от водещите причини за смърт през миналата година изследователите посочват заболяванията на  сърдечносъдовата система. Те са отнели живота на 9,48 милиона души.

Учените твърдят, че неправилното хранене има ярко изразени последици. Независимо от многобройните успехи, постигнати в сферата на здравеопазването, наднорменото тегло продължава да е сериозен проблем в много държави. Според резултатите от изследването той засяга 1,1 млрд. души по целия свят.

Захарният диабет е отнел живота на 1,43 млн. души през миналата година, което е ръст от 31,1% в сравнение с 2006 г. Неправилното хранене и недостатъчната физическа активност са предпоставки за развитието на диабет тип 2.

През 2016 г. пет пъти е нараснал броят на смъртните случаи, предизвикани от пушенето, като вредният навик е отнел живота на 7,1 млн. души.

Мащабното изследване предлага още любопитна и полезна информация. Средната продължителност на живота по целия свят е 75,3 години за жените и 69,8 години за мъжете. Най-дълголетната държава на Земята е Япония – средната продължителност на живота там и за двата пола е 83,9 години. Най-ниският показател е констатиран в една от най-бедните държави на планетата -  Централноафриканската република. Там хората живеят средно по 50,2 години. 150 500 души са загинали през миналата година в резултат на военни конфликти и терористични актове преди всичко в Северна Африка и Близкия Изток. За последното десетилетие ръстът е около 143 процента.

Има обаче и положителни новини. Намален е броят на смъртните случаи при деца до 5-годишна възраст. През 2016 г. починалите от вродени усложнения или респираторни инфекции деца за първи път в съвременната история са под 5 милиона. За сравнение – през 1970 г. те са били 16 млн.

През 2016 г. на бял свят са се появили 128,8 млн. бебета, а са починали 54,7 души.

За мащабното изследване Global Burden of Disease, Injuries and Risk Factors 2016, финансирано от фонда на Бил и Мелинда Гейтс, информация са предоставили повече от 2500 експерти. Използваната статистика обхваща над 130 държави и региони.

Сподели във Facebook