Здраве

7 Октомври 2019

Животът днес

Изследователи съобщиха, че през миналата година в резултат на неправилно хранене са починали 11 милиона души, които са повече от жертвите на тютюнопушенето.

Малко пълнозърнести продукти и плодове, прекалено много сол

Учените си поставили за цел да установят последиците от нездравословното хранене. Според резултатите от тяхното проучване, публикувани в списание The Lancet, начинът на хранене е отговорен за всеки пети смъртен случай в света.

Специалисти от Института по здравни показатели и оценка (IMHE) проведоха глобално изследване на населението в 195 страни, като ползваха и данни за хранителните навици на хората от различните региони. Те се съсредоточиха върху 15 хранителни продукта, като 10 от тях се смятат за здравословни и се употребяват в средни и неголеми количества. Това са плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни, ядки, семена, мляко и полиненаситени мастни киселини. Пет от продуктите, на които са се спрели експертите, са нездравословни, но се употребяват в прекалено големи количества. Става въпрос за червеното месо, колбасите, подсладените напитки, трансмазнините и солта. За всеки от тези продукти учените са определили оптимален диапазон: например от 200 до 300 грама на ден за плодовете, от 350 до 520 г за млякото и не повече от 4 г за колбасите. Така специалистите установили доколко отклоненията от тези норми увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и преждевременна смърт. Оказва се, че най-голяма е опасността от прекалената употреба на сол, довела до смъртта на 3 милиона души. Много ниската употреба на пълнозърнести продукти е причинила смъртта също на 3 милиона души, на плодове - 2 милиона, на ядки и семена почти 2 милиона.

Според данни на изследователите тютюнопушенето носи отговорността за смъртта на около 8 милиона души годишно.

Сподели във Facebook