Ново изследване, чиито резултати са публикувани в списание Radiology, показва, че представителите на бялата раса, които не са испаноговорящи, по-рядко страдат от тежката форма на коронавируса. Това е още едно доказателство за влиянието на расите и етническата принадлежност върху протичането на заболяването.

В началото на пандемията учените смятаха, че всички хора на планетата в еднаква степен са застрашени от заразяване с COVID-19, както и от тежестта на протичане на заболяването и смъртността от него. По-късно стана ясно, че при възрастните хора рискът е по-голям.

Днес експертите са единодушни, че по-често в реанимация попадат тъмнокожите хора. При тях и смъртността от COVID-19 е по-висока.

За първи път тази закономерност откриха специалисти от Масачузетс, САЩ. По време на първата вълна на пандемията половината пациенти с коронавирус се оказаха представители на тъмнокожата раса. Те принадлежали и към неблагополучните в социално-икономически план слоеве на населението.

Учените продължили изследванията и доказали, че най-тежките, както и фаталните случаи на заболяването най-често са именно при тези пациенти. Според експертите причината за тази закономерност се крие във факта, че много от тъмнокожите хора не знаят английски език, а това означава, че те нямат достъп до важна информация как да се предпазят от заразата. Освен това тъмнокожите граждани на САЩ по-често полагат небезопасен и нископлатен труд, където нямат медицински застраховки и възможност да изкарат карантината дистанционно. Заболявайки от коронавирус, тези пациенти често не могат да започнат своевременно лечение, затова заразяват своите роднини, приятели и познати. В резултат попадат в болницата в тежко състояние.

Сподели във Facebook