Изследователи от САЩ установиха по какъв критерий всеки човек може да се определи продължителността на живота си. Според учените главният ориентир е наследствеността. Ако се знае на колко години са починали родителите, голяма е вероятността техните деца да доживеят до тази възраст. Резултатите от изследването на американските специалисти са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

За да стигнат до този извод, учените са анализирали данните от осемгодишни наблюдения на голяма група от хора (151 186 души) на възраст от 55 до 73 години. Така била открита връзка между продължителността на живота на родителите и на техните наследници. Авторите на проучването споделят: „Хората, на които и двамата родители са над 70 години, имат със 17% по-големи шансове да стигнат до тази възраст в сравнение с връстниците си, чиито родители не са доживели до тези години. А шансът да доживеят до 70-годишна възраст е по-висок с 68%, ако единият родител е отбелязал 100-годишен юбилей.“

Учените установили още, че децата на родители дълголетници според статистиката по-рядко страдат от тежки заболявания. Наследниците на хора, които са прескочили 70-те година, със 7% по-рядко боледуват от рак и с 20% по-рядко от сърдечносъдови заболявания.

Сподели във Facebook