Здраве

24 Октомври 2021

Животът днес

Много хора подценяват влиянието на хроничния стрес върху здравето. Според специалистите обаче, ако не се предприемат мерки за неговото понижаване, хората може да се сблъскат със сериозни заболявания.

Известно е, че постоянният стрес потиска емоционално човека, подсилва възпалителните процеси в организма, влияещи на главния мозък. Това на свой ред повишава риска от деменция и болестта на Алцхеймер. Може да доведе и до депресия, сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.

Затова е изключително важно да се открият начини за понижаване на хроничния стрес. Наскоро учени съобщиха, че това може да стане с помощта на медитацията. Много хора се отнасят скептично към нея, още повече, че за медитацията отдавна се говори.

Този път обаче учените основа изводите си не на отзиви, а на физиологични промени в организма на участниците в изследването. Доскоро за понижаването на стреса специалистите съдеха само по резултатите от допитване сред хора, които практикуват медитация. Този път учените измервали нивото на кортизол в косата им. Този хормон се изработва при стрес и помага на хората да бъдат бодри и активни, но при продължителен стрес нивото му се повишава, а когато се натрупа, преминава през тялото в косата. Така че, колкото повече кортизол има в косата на някой човек, толкова по сериозно е влиянето на стреса върху организма му.

В експеримента участвали 80 души, които в продължение на 9 месеца практикували медитация 6 дни в седмицата по не по-малко от половин час. Оказало се, че след половин година нивото на кортизол било понижено с 25%. След 3 месеца обаче промените били незначителни. Това доказва, че краткотрайните занимания с медитация не са ефективни. За борба с хроничния стрес трябва да се отдели повече време.

Сподели във Facebook