От лабораториите на учените дойде неприятна новина за хората, които не си падат по чистенето. А именно – животът в прашно жилище може да ви създаде проблеми с теглото. Резултатите от изследването са публикувани в списание Environmental Science & Technology.

Отдавна се знае, че неправилното хранене и липсата на физическо натоварване са основните причини за епидемията от затлъстяване, обхванала целия свят. Вече е известен още един фактор, влияещ на теглото. Учени от американския университет Дюк доказаха, че домашният прах съдържа вещества, които заставят мастните клетки да натрупват повече триглицериди (органични мазнини) и да растат. В домашния прах изследователите откриха съединения, които влияят разрушително на ендокринната система. Сред тях са антипирени, фталати и бисфенол А, които имат силно негативно въздействие върху репродуктивната, неврологичната и имунната функции на хората и животните. Оказва се, че тези вещества оказват вияние и върху мастната тъкан. Независимо, че болшинството компании се отказаха от използването на тези вещества в производството, те и до момента присъстват в състава на някои широко използвани стоки – от строителни бои и лепила до битовата химия. По тази причина споменатите съединения продължават да съпътстват човека, натрупват се в домашния прах и така може да попаднат в организма на хората.

Учените установиха, че са достатъчни само три милиграма прах, пропит с тези вредни съединения, за да започне процесът на активно нарастване на мастните клетки, съответно и на килограмите.

Сподели във Facebook