Китайски учени анализирали данните за заболелите в Ухан (където избухна пандемията от коронавирус) и установили, че повишената смъртност е свързана с ниската влажност на въздуха и голямата разлика между дневните и нощните температури. Специалистите изследвали периода от 20 януари до 29 февруари 2020 г., когато епидемията стигна своя пик, след което започна да стихва. През това време са починали около 2300 жители на Ухан.

Експертите съпоставили ежедневния брой на смъртните случаи с колебанията в температурите и влажността. Оказало се, че има връзка. Това доближава новия щам на коронавируса до неговите родственици - близкоизточния респираторен синдром – MERS, както и до атипичната пневмония  SARS-CoV-1.

Учените стигнали до извода, че увеличената на разликата между температурите през деня и през нощта повишава смъртността с 2,9%, а повишената влажност на въздуха с един г/см3 я намалява с 11%. Резултатите от това изследване може да помогнат, за да се предвиди каква ще бъде ситуацията с коронавируса през следващите месеци и сезони.

Сподели във Facebook