Сред специалистите все повече са налага мнението, че употребата на палмово масло съвсем не е опасна, както се предполагаше доскоро, защото това масло е източник на важни хранителни вещества.

Наскоро проведени изследвания са потвърдили, че палмовото масло съдържа по-малко наситени мастни киселини в сравнение с кравето масло. То е богато на витамините А (каротиноиди), Е (токофероли и токотриеноли), както и на коензима Q10.

Според специалистите палмовото масло не съдържа холестерол, но пък в него има фитостерин – натурален компонент, помагащ за пречистване на кръвоносните съдове от атеросклеротичните плаки.

Още едно несъмнено достойнство на този продукт е високата концентрация на антиоксиданти. Учените съобщиха, че хората, които смятат палмовото масло за канцерогенно, грешат. Напротив – благодарение на присъстващите в него вещества, то понижава риска от някои видове рак, както и от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Сподели във Facebook