Според данните на Световната здравна организация през 2050 г. от късогледство (миопия) ще страда половината население на Земята. Доказано е, че рисков фактор за появата на проблема е ограниченото време, което подрастващите прекарват навън. Продължителната и интензивна работа, напрягаща зрението, също може да доведе до късогледство.

По време на пандемията децата започнаха да прекарват по-дълго време у дома пред компютрите и книгите заради налагащото се дистанционно обучение. Група китайски и американски учени проведоха изследване, за да установят как това се е отразило върху разпространението на късогледството при учениците. Резултатите са публикувани в JAMA Ophtalmology.

Специалистите анализирали данните, събирани за 123 535 деца на възраст от 6 до 13 години от 2015 до 2020 г. Оказало се, че динамиката на увеличаване на късогледството от 2015 до 2019 г. е стабилна и неголяма. През 2020 г. обаче е отбелязан скок – броят на късогледите деца на възраст 6-8 години рязко се е увеличил. Най-забележимо това се е случило при 6-годишните - от 5,7% до 21,5%. При по-големите обаче (от 10 до 13 г.) промяната в броя на учениците с миопия е незначителна.

Авторите на изследването не поставят под съмнение причините за разпространението на късогледството – продължителното време, прекарвано вкъщи пред компютрите или книгите. Не могат обаче да отговорят на въпроса защо при малките деца ръстът е толкова голям, а при по-големите – почти липсва. Предполага се, че учениците от началните класове са по-чувствителни към промените във външните фактори, влияещи на зрението.

Според учените резултатите от тяхното изследване не бива да се приемат като призив да не се затварят училищата, за да се опази зрението на децата. Но предлагат да се вземат мерки, като се намали времето, прекарвано пред мониторите и да се увеличат разходките навън на чист въздух.

Сподели във Facebook