Здраве

5 Август 2013

5234

Животът днес

Подарете си здраве с чаша Комбуча

Днес ще ви срещнем с един човек, който ще ни разкаже от личен опит за добилата популярност екзотична напитка Комбуча. Неговият опит е както в домашното приготвяне на Комбуча чай, така и в производството на по-големи количества. Гост в рубриката ни „Антиейджинг” е Димитър Пеев – търговски директор на „Натурал Плюс” ООД, фирмата, благодарение на която вече и у нас може да се закупи изключително полезната напитка.

- Г-н Пеев, благодарение на фирмата, чийто търговски директор сте, Комбуча става популярна напитка дори и в България. Разкажете ни как ви дойде идеята за такова производство.
- Преди три години започнах да варя Комбуча у дома. След много опити и различни мнения решихме да инвестираме в малко бутиково производство. Оказа се нелека задача, тъй като производството на Комбуча е сложен биохимичен процес. Приятели биотехнолози и микробиолози помагаха в това да направим технология, която да запази автентичната рецепта, без да се ползват консерванти, овкусители и подобрители. Разбира се, ноу-хау получихме и от международните ни партньори от Германия, Канада и САЩ. Там тази напитка е издигната в култ и имат много опит както в домашното, така и в промишленото производство. В крайна сметка от януари 2013 г. можем да се похвалим с първото в България сертифицирано производство на Комбуча чай.

- Какво всъщност представлява прословутият чай и гъбата, от която той се произвежда?
- Комбуча е чаена гъба с вид на желеподобна мембрана от полезни пробиотични култури, бактерии и дрожди. Живее в хранителен разтвор от зелен или друг чай и захар. По времето на ферментацията се създава напитка, богата на млечна и глюкоронова киселина, витамин С, витамин В, аминокиселини и пробиотични щамове, които имат здравословно въздействие върху организма.

- На Комбуча се приписват множество здравословни ползи, какви са те?
- За Комбуча има огромен масив от изследвания, които датират от началото на ХХ век. Установено е, че ферментиралият чай алкализира тялото и по този начин въздейства върху развитието на туморните клетки. За да съм по-конкретен, може би е добре да се обобщи така:
- енергизиращ, витализиращ и стимулиращ мозъчната функция ефект; 
- детоксикация на организма посредством активиране работата на черния дроб, бъбреците и червата;

- регулира нивото на пикочната киселина и холестерола;
- регулира стомашно-чревната функция: преработка на храната, баланс на флората и регулиране на моториката, особено осезаемо при запек;
 - активира метаболизма и спомага за отслабването при наднормено тегло;
- благодарение на наличието на глюкоронова киселина, от която организмът произвежда хиалуронова, действа благоприятно върху ставите и кожата.

- Как да си направим Комбуча у дома?
- Нужно е да се снабдите с гъба (култура) Комбуча, зелен/черен чай и захар.  Сварявате чай, като ползвате 1 чаена лъжичка на литър зелен или черен чай и 80-100 г захар. Като изстине чаят, прецеждате и слагате в стъклен буркан течността и културата Комбуча. Трябва да сложите и около 10% от обема готов Комбуча чай, който служи като закваска. След 7-10 дни чаят е готов. Отстранявате гъбата, прецеждате и наливате в шишета, като не забравяте да си оставите малко за следващото производство. Ако искате да стане по-газирана, оставяте бутилките 1-2 дена на стайна температура, след което я съхранявате в хладилник.

Дори и да не я охладите, Комбуча се самозапечатва и не може да се развали. Просто става много газирана поради активната работа на дрождите. За да успеете да се справите с това начинание, е важно да се спазват основни правила, като: не докосвайте гъбата или чая с метални предмети; поддържайте висока хигиена на ръцете и съдовете, но не използвайте почистващи препарати, защото гъбата е чувствителна към тях; температурата на чая не трябва да е по-висока от 30 градуса, когато слагате вътре гъбата; снабдете се с гъба от лицензиран производител, за да сте сигурни, че магията ще се случи. На сайта www.kombucha.bg  има заснето подробно видео за това как да си правите Комбуча у дома.

- Може ли да се пие и от децата?
- Да, реално това е единствената здравословна алтернатива на масово разпространените газирани напитки. Сладко-киселият й вкус се харесва изключително от малчуганите.  След 2-3-годишна възраст чаша Комбуча на ден е идеална за тях. След 5-ата, 6-ата година можете да им давате колкото поискат.

- Къде може да се намери готовата напитка?
- Магазините за здравословно хранене и дрогериите са обичайният й дом, но вече много ресторанти, кафетерии, супермаркети и фитнеси също я предлагат с голям успех. Интерес наистина има и радостта за екипа ни са многобройните отзиви от феновете на Комбуча.  Дали ще си я правите у вас, или ще си купувате готова напитка, няма никакво значение! Важното е да доставите удоволствие на сетивата си и да дарите здраве на тялото си с чаша Комбуча всеки ден.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 64