Отдавна е известно, че употребата на плодове и зеленчуци има ключова роля в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания. А ябълките са не само здравословни, а и достъпни. Съдържащите се в тях биологично активни вещества помагат още и срещу раковите и невродегенеративните заболявания.

Какъв е ефектът обаче от ябълковия сок? На този въпрос решиха до отговорят учени от Квебек, Канада. Те провели десетки изследвания за ползата от този сок – както пресен, така и пакетиран. Специалистите установили, че употребата на сок от ябълки е свързана с няколко маркера за сърдечносъдово здраве и в крайна сметка може да бъде свързано с рака и невродегенеративните заболявания. При това мътният сок имал известни предимства пред избистрения. Проучванията доказали, че той намалява окислителния стрес и увеличава антиоксидантния ефект.

Доказано е, че ябълковият сок не повишава захарта в кръвта, нормализира нивото на липидите и холестерола. Освен това той, както и ябълките, намалява риска от колоректален рак и предпазва от болестта на Алцхаймер. Ябълковият сок е богат и на полифеноли, които намаляват възпаленията.

Според специалистите сокът, както и самите плодове, е богат на хлорогенова киселина, която е един от най-силните антиоксиданти.

Сподели във Facebook