Здраве

2 Февруари 2017

Животът днес

 

Според световните медицински статистики три от всеки четири жени в репродуктивна възраст са имали в различна степен и за различен период от време някои от симптомите на пременструалния синдром. Той може да варира от лека форма на неразположение до истинско чувство за сериозен здравословен проблем, който променя начина на живот в дните, в които се проявява.

В повечето случаи изявата на пременструалния синдром при конкретна жена се повтаря по сходен начин всеки месец, което позволява състоянието да се прогнозира и до голяма степен да се контролира. Важното е да се знае, че не става въпрос за органично заболяване и засегнатите жени не бива да допускат този проблем да влошава качеството им на живот и да проваля плановете им по няколко дни всеки месец.

Какви са признаците

Те могат да се разделят на психо-емоционални и чисто физически. В групата на първите влизат напрежение или безпокойство, депресивно състояние със склонност към плач, резки промени в настроението и раздразнителност, увеличен или обратното – намален апетит, проблеми със заспиването и често събуждане през нощта, лоша концентрация.

Главните физически признаци са свързани с тежест, спазми, напрежение и болка ниско в корема, чувство за „подуване“, неприятна чувствителност в гърдите, главоболие, умора, преходно увеличаване на теглото, свързано със задържане на течности, обостряне на съществуващи кожни проблеми като акне, пърхот, екзема, алергии. Сравнително често се срещат храносмилателни нарушения като запек или диария, къркорене на червата. Независимо от тежестта на симптомите при повечето жени те обикновено изчезват в рамките на четири дни от началото на менструалния период.  

Възможните причини

Все още медицината няма ясен отговор какво точно причинява синдрома, но се предполага, че няколко фактора могат да допринесат за състоянието.

На първо място са цикличните промени в нивата на хормоните. Едно от доказателствата за това е изчезването на оплакванията по време на бременност и в менопаузата. Но освен половите хормони влияние имат и някои химически промени в мозъка, например колебанията в серотонина, който играе ключова роля за настроението. Недостатъчното количество на този невротрансмитер може да допринесе за депресивната нагласа, умората и проблемите със съня.

Как се диагностицира

Няма специфични тестове и изследвания за установяване на пременструален синдром, но по преценка на лекаря може да се направи гинекологичен преглед, ехографско изследване на органите в малкия таз и на гърдите, цитонамазка, за да се изключи органична причина за оплакванията. Преди да се обърнете към лекаря, е добре поне два менструални цикъла да запишете кога са се проявили симптомите, кое ви притеснява най-много, колко дни продължават и повлияват ли се от нещо, което сте предприели, за да ги контролирате.

Как да си помогнете сами

Някои промени във всекидневието, във физическата активност и начина на хранене могат да се окажат доста ефективни. Яжте по-малки порции по-често и ограничете солта, защото тя задържа допълнително течности в тялото. Избирайте храни с високо съдържание на сложни въглехидрати, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Полезни са и храните, богати на калций – мляко и млечни продукти. Опитайте поне 30 минути бързо ходене, колоездене, плуване или друга аеробна дейност през повечето дни от седмицата. Приемането на природни добавки има значение за облекчаването на пременструалния синдром. Най-често се използват калций, магнезий, витамин Е и редица билкови комбинации.

Ако от този подход няма достатъчен ефект, лекарят може да ви предпише медикаменти като хормонални контрацептиви, нестероидни противовъзпалителни средства, кратък прием на антидепресанти, диуретици.

Сподели във Facebook