При хората, които ходят на работа с велосипед или пеша, е намален рискът от ранна смърт или тежки заболявания в сравнение с тези, които пътуват с автомобили или с градския транспорт. Такива са резултатите от изследване, проведено от Imperial College London и University of Cambridge с участието на 300 хиляди души. Според учените получените данни доказват, че велосипедът и разходките могат на намалят смъртността от сърдечносъдови и онкологични заболявания.

В проведеното изследване, чиито резултати са публикувани в списание The Lancet Planetary Health, са били проследени данните за здравословното състояние на едни и същи хора в продължение на 25 години в периода 1991-2016 г. Така било установено, че при тези от тях, които ходили на работа с велосипед, преждевременната смъртност е по-ниска с 20%, а от сърдечносъдови заболявания с 24%. С 16% е по-ниска смъртността от рак.

Учените съветват: „Тъй като много хора започват да се връщат на работа заради облекчените мерки срещу COVID-19, време е те да преосмислят избора си на транспорт. Автомобилите ще окажат пагубно влияние и върху здравето на хората, и върху околната среда. Поощряването на придвижването с велосипед може да ограничи дългосрочните негативни последици от пандемията“.

Сподели във Facebook