Здраве

3 Октомври 2018

Животът днес

Отдавна е известно, че антибиотиците не бива да се използват неконтролируемо и без лекарско предписание, защото вместо да помогнат, могат да навредят. В природата обаче съществуват достатъчно т.нар. естествени антибиотици. Те не създават резистентност, затова, въпреки че действат по-бавно, са отлична алтернатива.

Кои са природните антибиотици:

1. Чесън

Лидер сред естествените лекарства е чесънът. Преди ерата на антибиотиците той е бил използват за предотвратяване на опасни заболявания. Изследвания доказват, че той е по-силен от пеницилина. Чесънът се сражава с микробите и мобилизира белите кръвни клетки да защитават организма от бактериите и вирусите. Този ефект се дължи на алицина, който се съдържа в чесъна. Той унищожава например стрептококите, стафилококите и бактериите E.coli. Чесънът се препоръчва при лечение на синузит, възпаление на гърлото, стомашно-чревни разстройства и много други здравословни проблеми.

2. Лук

Той също съдържа алицин, както и фитонциди – вещества, които се активизират при нарязването на зеленчука. Лукът е ефективен в борбата с болестите на храносмилателната система и на белите дробове.

3. Риган

Изследвания, проведени от американски учени, показали, че маслото от риган по ефективност може да се сравни със синтетичните антибиотици. Това се дължи на веществата карвакрол и тимол, които притежават противогъбични, антибактериални и противопаразитни свойства.

4. Босилек

Етеричното масло от босилек има противовъзпалително и антибактериално действие, но не се препоръчва на бременни жени и кърмещи майки.

5. Прополис

Прополисът съдържа около 300 лечебни съставки. Той има силен антибактериален ефект с широк спектър на действие. Помага в лечението на инфекции, гингивит, периодонтит и др. Идеално средство е за укрепване на имунитета.

6. Екстракт от семена на грейпфрут

Това е богат източник на антиоксиданти, витамин С и много други вещества, които помагат при лечението на проблеми със стомашно-чревния тракт, белите дробове, устната кухина и кожата. Повишава и имунитета. Изследвания са доказали, че семената от грейпфрут са ефективни срещу 800 различни щама на вирусите и бактериите.

7. Джинджифил

Много добре действа при лечение на бактериални инфекции на стомашно-чревния тракт. Много добре се справя и с простудите, мигрената и менструалните болки.

8. Куркума

Съдържа веществото куркумин, който е един от най-мощните антиоксиданти със силно противовъзпалително, противовирусно, антибактериално, пречистващо и противораково действие.

9. Хрян

Пресният корен на хряна има антибактериален, притововирусен, фунгициден и отхрачващ ефект. Помага при лечението на синузит и онкологични заболявания. Освен това хрянът укрепва имунитета, разрушава свободните радикали и е ефективен при хрема и анемии.

10. Евкалипт

Евкалиптовото масло е едни от най-силните природни антибиотици за борба с респираторните инфекции. Съдържа вещества с противовирусни и антибиотични свойства с широк спектър на действие. Има още обезболяващ и укрепващ имунитета ефект.

Сподели във Facebook