Здраве

19 Август 2016

7985

Животът днес

 

Малко са щастливците, на които след хранене коремът им не се подува като балон, не чувстват тежест, а понякога и болка в стомаха или червата. Особено чест е този проблем при хората, които се хранят набързо и накрак, веднъж или максимум два пъти на ден, както и при онези, които се тъпчат като за последно, с огромни хапки несдъвкана храна и нямат фибри в менюто. Има ли изход от проблема с подуването на корема, образуването на газове, дискомфорта, а понякога и болките в гастроинтестиналния тракт? Безопасно ли е неглижирането на проблема? С тези въпроси се обърнахме към един от най-авторитетните гастроентеролози в България и Европа проф. Борислав Владимиров, началник на Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.               

Пътят на храната започва от устната кухина, където се сдъвква. След преглъщането за няколко секунди тя преминава през хранопровода и постъпва в кухия орган, наречен стомах. В стомаха храната престоява, за да се преработи, и след 60-90 минути започва да се отделя на порции в червата.

Подуването на корема е в резултат на преразпределянето на обемите в организма. Както има атмосферно налягане, така има и коремно налягане.

С еднаква тежест е важно кога, какво и как ядем.

Стресовите ситуации и забързаността в ежедневието са основна причина хората да нямат време да закусват, да обядват или да вечерят в определени часове. Голяма част обикновено ядат еднократно, в най-добрия случай двукратно. За разлика от течната храна, на сухата й трябва по-дълго време за дъвчене, повече слюнка, ако бързаме, неминуемо я поемаме на по-големи хапки. Много хора препълват устата си с храна, заедно с нея поемат и въздух и така често се стига до връщане на храната заедно с въздуха и… задавяне. На други им „присяда“, трети имат болезнено преглъщане, което вече е сигнал за опасност. Всичко това увеличава оплакванията от подуване, а понякога от болки в стомаха и червата.

Забързаният ритъм на живот пречи на хората да се изследват веднага, започват да се самолекуват,

опитват с кафета, с чайове или минават на плодови диети. Проблемът се задълбочава, стресът се увеличава, някои отиват при психолози, но накрая се озовават при гастроентеролозите, които установяват разгърнати болестни единици, нерядко при тях се установява и генетична предразположеност. Затова през последните години кабинетите в гастроентерологията са препълнени. Заболяванията на гастроинтестиналния тракт се увеличават и вече около 1/3 от хората имат функционални заболявания. Повечето предпочитат да пият препарати, за които просто са чули в превозните средства или от колеги, което още повече усложнява поставянето на диагноза. 

Има препарати, които са стандартни лекарствени средства за лечение на тези групи заболявания, но за да се назначат, трябва пациентът да е посетил специалист. Нерядко се препоръчва едномесечен курс с хранителни добавки. 

Още от древността хората са използвали билки и билкови екстракти при коремен дискомфорт, а препаратът „Комфортекс“ предлага един богат лечебен комплекс под формата на капсули и таблетки за смучене. Съчетава групи билки, като рициново масло, гигантски копър, ажгон, гардения, джинджифил и черен пипер, които много добре повлияват перисталтиката, намаляват и премахват подуването на корема, овладяват отделянето на газове, балонирането, донякъде и болките, когато те не са причинени от болести на гастроинтестиналния тракт.

Вижте видеото, в което проф. Владимиров обяснява кои са причините за подуването на корема, какви са последствията и как може да бъдат избегнати.

Сподели във Facebook