Проф. Снежана Тишева: Започва мащабно проучване за разпространението на хипертонията при младите

Гергана СТОЯНОВА

Мащабно проучване за разпространението на хипертонията при младите хора стартира в Плевен тази есен. Това обяви проф. Снежана Тишева по време на научната конференция на кардиолозите, която се проведе на 6-8 юни в града. Темата на форума беше посветена на „Горещите точки в диагностиката и лечението на артериалната хипертония”.
Инициативата за проучването е на Българската лига по хипертония съвместно с Медицински университет – Плевен.

„Идеята ни е провокирана от последното Европейско ръководство, в което един от фокусите е хипертонията при младите хора. Тя е изключителен проблем, който е доста актуален и за България”, каза пред CredoWeb проф. Тишева.
Тя поясни, че ще бъдат изследвани пациенти от 18 до 55 г., като ще се акцентира както върху началото на хипертонията, развитието, рисковите фактори, така и върху ранните усложнения, които не били добре изследвани у нас.

Проф. Тишева подчерта, че заболяването често преминава без симптоми и се открива случайно при профилактични прегледи. Затова идеята е да се направи връзка с предприятия и учебни заведения в града, където да бъдат извършени скринингови изследвания.
„Ще работим също с общопрактикуващите лекари и с вече известните млади хипертоници, като целта ни е да обхванем и нови групи. Имаме отлично подготвен екип от млади специалисти, които лично ще ръководя”, допълни проф. Тишева.

Според нея няма яснота защо в България хипертонията се развива в толкова млада възраст и дали само наследствеността е фактор, или има и други отключващи елементи. В световен план изследванията, направени при възрастни пациенти, били много повече, докато за младите не било правено специално проучване.

Проф. Тишева заяви амбицията си да утвърди Плевен като един от водещите центрове за изследване, лечение и превенция на артериална хипертония.

Тя препоръча на младите хора да се информират относно своята фамилна обремененост и поне веднъж годишно да измерват артериалното си налягане дори да нямат данни за хипертония. Успоредно с това редовно да ходят на профилактични изследвания на мастите в кръвта, да спортуват и да се хранят здравословно.

Проф. Снежана Тишева е ръководител на Катедра „Кардиология, пулмология и ендокринология” при МУ-Плевен, началник на Първа клиника по кардиология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен, член на Европейското кардиологично дружество и на борда на Българската лига по хипертония.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104