Здраве

24 Февруари 2014

1577

Животът днес

Произведенията на Моцарт увеличават млеконадоя на кравите

Учените по целия свят казват, че музиката на Моцарт ни прави по-интелигентни и подобрява здравето. Терминът „Моцартов ефект” е въведен през 1995 г. от учени към Калифорнийския университет, които установили, че слушайки музика на Моцарт, студентите постигали по-добри резултати от IQ теста за пространствено мислене. През 2010 г. техни израелски колеги пък доказали, че композициите на гения помагат на недоносените бебета да наддават по-бързо. 

Оказало се, че творчеството на великия композитор въздейства не само на хората, но дори на кравите. Животните в двора на холандски фермер слушали концерт за флейта и арфа от Моцарт по време на доене и давали 30-35 литра мляко на ден при 28 литра дневен млеконадой в други ферми. Според собственика експериментатор благодарение на музиката млякото от неговите крави било и с много по-добри качества.

Германски завод за пречистване на отпадъчни води експериментирал с озвучителна система, използвайки музика на Моцарт. Микробите, хранещи се с биомаса, слушали „Вълшебната флейта”. След няколко месеца заводът почти спрял експеримента, но година по-късно, когато дошло време за почистване на утайките, било установено, че там имало само 6000 куб. м утайки вместо обичайните 7000 куб. м. Компанията икономисала 10 000 евро за разходите по транспортиране на утайки. 

Във Флорида напояват портокаловите гори на музика, възпроизвеждаща пеене на птици, за да станат плодовете по-сладки и с по-високо съдържание на витамин С.

В Китай са разработени музикални дискове „Черен дроб”, „Сърце”, „Черва”, „Стомах” и др., които оказват благотворно влияние на тези органи.

В Канада струнни оркестри свирят на градските площади за намаляване на количеството на авариите. 

Терапевтичният ефект при галенето на котка се постига благодарение на мъркането на домашните любимци, вибрациите на които действат благотворно върху нашия организъм.

 

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 89