Ежедневната употребата на два банана, 4 броколи, порция ягоди и шепа чери домати или техният еквивалент може двойно да намали риска от диабет тип 2, съобщава изданието The Telegraph.

За да стигнат до този извод, международен екип от учени сравнили нивото на витамин С в кръвта на 9 754 пациенти с диабет тип 2 с показателите на друга група, състояща се от 13 662 души без това заболяване. Специалистите изследвали и нивото на каротиноиди (органични пигменти, на които се дължи яркият цвят на някои плодове и зеленчуци) в кръвта на участниците в експеримента.

След това доброволците били разделени на пет групи в зависимост от биомаркерите им – групата с най-ниски показатели обикновено употребявала 274 г плодове и зеленчуци на ден, а групата с най-високи показатели – около 508 г. Последните консумирали еквивалента на 2 банана, 4 броколи, 7 ягоди и 10 чери домата. Оказало се, че при тях рискът от диабет тип 2 били по-нисък с 50% в сравнение с хората, които употребявали по-малки количества плодове и зеленчуци.

Международното изследване, публикувано в The British Medical Journal, било оглавявано от Кеймбриджския университет и обхващало 8 европейски страни, като възрастта на участниците била от 20 до 79 години.

Сподели във Facebook