Ако редовно усещате болки в гърба и не можете да откриете причината, анализирайте всекидневните си навици. Може би ще установите, че някои от тях вредят на гръбначния ви стълб.

Какво най-често провокира болките в гърба и как да ги преодолеете:

1. Чанта или раница на едното рамо

Този навик го имат повечето хора, а никой от тях не забелязва, че бавно разваля осанката си и натоварва гърба си. Несиметричното натоварване на раменния пояс води до неравномерното разпределение на тежестта и върху целия гръб и тяло.

Какво да направите: Най-добрата алтернатива е раницата, носена върху двете рамене. Така натоварването върху лявата и дясната половина на тялото е еднакво. Освен това е и по-удобно, защото и двете ви ръце ще са свободни. Чантичката на кръста също е добър вариант.

2. Неудобни обувки

Изглежда парадоксално, но е факт, че неудобните обувки може да доведат до болки в гърба. Причината е, че човешкият организъм е цялостен механизъм и ако стъпалата са н неудобно положение, този дисбаланс се предава по-нагоре, в това число и върху гърба.

Какво да направите: Основният критерий, по който трябва да се водите, когато купувате обувки, е комфортът. По-добре избирайте модели с меки, гъвкави подметки, които не бива да са абсолютно равни. Плоските обувки са вредни за градския жител, който ходи по асфалт и бетон, защото не осигуряват необходимата опора. Затова според специалистите минималната разлика между носовете на обувките и петите трябва да бъде 1,5 сантиметра.

3. Високи токчета

Когато човек стои изправен, натоварването върху органите и ставите му се разпределя равномерно. Когато обаче жените стъпят на високи токчета, центърът на тежестта се измества напред и тялото, за да компенсира натоварването и да запази баланса, променя положението на гръбначния стълб, органите и костите. Така напрежението в едни мускули се увеличава, а в други намалява, което е вредно. Ако жените непрекъснато ходят на високи токчета, се стига до хронични изменения. Може да се стигне до плоскостъпие, до нарушения в кръвообращението и болки в краката и гърба, а понякога и до разширени вени.

Какво да направите: Високите токчета не излизат от мода, затова не е необходимо изобщо да се отказвате от тях. Ако токчетата са по-високи от 6 сантиметра, не бива да ги носите повече от 2 часа. За всекидневието избирайте обувки с не толкова високи и стабилни токчета.

4. Прекаляване с йогата

Хората с различни заболявания на опорно-двигателния апарат често избират занятията с йога. Те наистина са мощен инструмент в помощ на здравето. Няма резки движения и тежки натоварвания, но ако упражненията се изпълняват неправилно, може да окажат сериозно натоварване върху гръбначния стълб, а понякога да доведат и до травми.

Какво да направите: Ако искате да се занимавате с йога, изберете занятия под ръководството на опитен инструктор.

5. Неправилно вдигане на тежести

Вдигането на тежести, както в спортната зала, така и в бита, винаги е съпроводено с риск от обостряне на заболявания на опорно-двигателния апарат. Последиците могат да бъдат както болки в гърба, така и разширени вени.

Какво да направите: Опитайте се да слушате тялото си и да избирате минималното тегло, което можете да вдигнете. Ако трябва да преместите по-тежък предмет, завъртете настрана цялото си тяло, а не само от кръста. В никакъв случай не вдигайте тежести, като се накланяте към тях, защото в тази поза килограмите, които натоварват кръста ви, двайсет пъти превишават реалното тегло, което вдигате.

6. Грешно оборудвано работно място

Повечето столове за офиси имат обратен наклон на седалката, а за опорно-двигателния апарат е по-добре тя да е наклонена леко напред.

Какво да направите: Значително по-удобно се седи, когато под краката имате наклонена опора. Избирайте индивидуално височината на стола, за да могат коленете и тазобедрените стави да бъдат сгънати под ъгъл близък до правия. Височината на стола трябва да ви позволи да поставите лактите си на бюрото, без да се навеждате и да повдигате раменете си. Гледайте гърбът ви да има стабилна опора. Ако работите с компютър и мишка, старайте се лакетът ви да не е извън бюрото, а да лежи върху него. В противен случай цялата тежест на ръката ви ще лежи върху шийния отдел на гръбначния ви стълб.

Сподели във Facebook