Здраве

6 Септември 2020

Животът днес

Специалисти от Института за демографски изследвания „Макс Планк“ установиха още един фактор, влияещ върху продължителността на живота. Освен статистиката учените изследвали нивото на щедрост в 34 страни, определяно като обичайния начин за разпределяне на финансовите ресурси. Т.е. доколко е щедра държавата към гражданите – какви суми се отделят за здравеопазване, какъв е размерът на пенсиите, обезщетенията и другите мерки за социална поддръжка на населението, инвестират ли родителите в образованието на децата си, доколко порасналите деца подкрепят финансово възрастните си родители, разпространена ли е благотворителността и др.

Оказало се, че в регионите, където финансовите ресурси активно се споделят, хората живеят по-дълго, независимо от брутния вътрешен продукт на страната. Например държавите в тропическа Африка като Сенегал отбелязват най-ниско ниво на щедрост, което според учените е свързано и с най-ниската продължителност на живота. Подобни са резултатите и в по-богатата ЮАР.

В страните от Западна Европа и в Япония, където е прието да се влагат много ресурси в младото и възрастното поколение, хората живеят най-дълго. Във Франция и Япония, където има много столетници, средностатистическите граждани отделят за другите 68-69% от доходите си.

Сподели във Facebook