Здраве

25 Август 2022

credoweb bg

Какво е склеродермия?

Склеродермията или системна склероза е рядко автоимунно заболяване, което се характеризира с удебеляване или натрупване на съединителната тъкан под кожата и вътрешните органи. Заболяването е част от групата на системните заболявания на съединителната тъкан и симптоми могат да се появят във всяка една част на тялото, включително по кожата, в белите дробове и други органи.

Днес 2,5 милиона души по света живеят със склеродермия. Това означава, че приблизително един на 10 000 човека е засегнат от това заболяване. Най-често склеродермията се развива на възраст между 30 и 50 години и засяга предимно жени.

Какви са признаците и симптомите на заболяването?

Склеродермията протича при всеки пациент по различен начин в зависимост от вида и степента на усложнение на заболяването, както и кои органи на тялото са засегнати.

Съществува и по-лека форма на заболяването – локализираната склеродермия. Този тип засяга кожата, причинявайки развитие на едно или повече твърди петна и не засяга вътрешните органи. В сравнение, системната склеродермия може да засегне различни органи и системи и да доведе до множество симптоми и усложнения.

Втвърдяването на кожата може да бъде един от първите забележими симптоми от този тип, което се дължи на произвеждането на по-голямо количество колаген. Този излишък на колаген може да засегне кожата, ставите, сухожилията и вътрешните органи.

Това причинява удебеляване на кожата, което спира нормалното функциониране на засегнатите части на тялото. Втвърдяването на съединителна тъкан може да засегне белите дробове, сърцето и бъбреците, което може да доведе до тежки последствия и дори да бъде животозастрашаващо.

Склеродермията може да засегне:

·         Кожата;

·         Вътрешните органи като белите дробове и бъбреците;

·         Кръвоносните съдове, ставите и сухожилията.

Как склеродермията засяга белите дробове?

Приблизително 1 на всеки 4 души развива белодробно заболяване в рамките на 3 години след диагностицирането на системна склеродермия. Белодробната фиброза (БФ) е често срещано усложнение на системната склеродермия и водеща причина за смъртност при пациентите. Това е състояние, при което се наблюдава натрупване, удебеляване и втърдяване на съединителна тъкан в белите дробове.

Симптомите включват задух (дори от ежедневни дейности като ходене), кашлица, която не отшумява, хронична умора и удебеляване и изкривяване на ноктите на ръцете и краката.

Важно е хората, живеещи със склеродермия и техните близки да обръщат внимание на всякакви промени в тялото като задух или умора по време на физическа активност. Ранната и точна диагноза и лечение могат да сведат до минимум симптомите на склеродермията и да намалят вероятността от необратими увреждания.

Хората, живеещи със склеродермия, не са сами!

Диагнозата „рядко заболяване“ променя живота на хората. Да живеете със склеродермия означава да се сблъскате с нови предизвикателства в ежедневието си. Но когато знаете как да управлявате симптомите и емоционалното си благополучие, вие можете да продължите да правите всекидневните си занимания, които са важни за вас. Разговорите с други пациенти също могат да ви бъдат полезни, за да чуете как те живеят с болестта. Техният опит може да ви помогне да намерите своя собствен път напред.

Ние в Boehringer Ingelheim се стремим да дадем възможност на хората, живеещи със склеродермия, да поемат контрол върху своето заболяване.

Boehringer Ingelheim е научно-изследователската компания с повече от 100 години опит в областта на респираторните заболявания и дългосрочен ангажимент за непрекъснато подобряване на живота на хората, живеещи с тежки заболявания, и по-специално на тези, засегнати от редки заболявания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook