Учени съобщиха, че свинската сланина усилва имунитета. Освен това употребата ѝ подобрява функциите на главния мозък и понижава риска от болестта на Алцхаймер.

В сланината се съдържат витамините А, Е, D, F, микроелементи, мастни киселини, както наситени, така и ненаситени. Най-ценната от тях е арахидоновата киселина, която има цял спектър от полезни ефекти – подобрява състоянието на главния мозък, както и на сърдечните мускули, бъбреците и състава на кръвта, извеждайки от нея излишния холестерол. Изследвания са доказали, че при хората, които употребяват сланина, е понижен и рискът от болестта на Алцхаймер.

Здравословни ефекти има и един от главните компоненти на сланината – лецитинът. Той прави мембраните на клетките еластични и здрави, което е много важно за стените на кръвоносните съдове. Затова сланината е полезна и за сърдечносъдовата система.

И още - специалисти твърдят, че при хора, в чието меню понякога присъства сланина, е намалена опасността от появата на онкологични заболявания, защото тя е богата и на много антиоксиданти.

Учените обаче предупреждават, че със сланината не бива да се прекалява – не повече от две неголеми парченца на ден, препоръчва се да се консумира заедно с хляб и зелена салата.

Сподели във Facebook