Здраве

21 Декември 2019

Животът днес

Броят на пушачите по света постепенно намалява, като тенденцията се наблюдава и при мъжете, и при жените. Такива данни изнесоха експерти от Световната здравна организация (СЗО) в доклад за „глобалната тютюнева епидемия“ през последните две десетилетия.

„В продължение на много години ние наблюдавахме непрекъснат ръст в броя на потребителите на тютюневи изделия сред мъжете. Днес този показател започна да се понижава“, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус, като определи положителния факт за повратна точка в борбата с цигарите.

Според него основна причина за намаления броя на пушачите са твърдите мерки, предприети в повечето страни по отношение на тютюневата промишленост през последните години. Днес лидери по разпространение на вредния навик са малките островни държави Науру и Кирибати. Там повече от половината население пуши (52%). С неголяма разлика следват Тувалу (49%), Мианмар (45%), Чили (45%), Ливан (43%) и Сърбия (41%).

Според последни данни днес всеки четвърти жител на планетата пуши, като 80% от потребителите на тютюневи изделия са мъже. По прогнози на СЗО през 2025 г. пушачите ще са една пета от населението на Земята. Най-добри резултати в битката с тютюнопушенето са постигнати в Северна и Южна Америка.

Броят на пушачите расте само в пет страни – Египет, Конго, Лесото, Нигер и Оман.

Всяка година от болести, свързани с употребата на тютюневи изделия, по света умират над 8 млн. души, като 1,2 млн. от тях са пасивни пушачи, се казва в доклада на СЗО. 43 млн. от пристрастените към цигарите са деца на възраст от 13 до 15 години.

Сподели във Facebook