Здраве

17 Февруари 2017

credoweb bg

С проф. Михаил Боянов, Клиника по ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ „Александровска“, МУ - София, разговаря Илияна Ангелова

  • Проф. Боянов, какви са критериите за започване на медикаментозно лечение при Хашимото?
  • Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, при което някои от белтъците на щитовидната жлеза се разпознават като чужди от имунната система. Причините са комплексни. Има известна наследственост, свързана с представяне на определени белтъчни молекули по повърхността на щитовидните клетки, както и с отговора на имунните клетки към собствените и чуждите белтъци. Има влияние на различни вирусни агенти, които дразнят имунната система и могат да доведат до един прекален отговор към собствените антигени. Обсъждат се някои бактериални инфекции, за които е доказано, че споделят близки белтъци с тези на щитовидната жлеза.

Целта на медикаментозното лечение е да поддържа нивата на TSH и на свободния Т4 в нормални граници. По този начин ние предпазваме нашите пациенти от по-бързо прогресираща атеросклероза, от прояви на депресия, мускулна слабост, сърдечна недостатъчност, от опасното усложнение хипотиреоидна кома.

  • Някои пациенти се страхуват от привикване към лечението, от появата на необходимост дозата непрекъснато да се повишава. Какво бихте им казали?
  • Хората се плашат от думата „синтетичен“ хормон. Синтетичен означава, че се синтезира, но това е естественият хормон, който образува щитовидната жлеза. От тази гледна точка той е напълно безвреден. Не може да става дума за привикване, а за реална нужда до края на живота заради това, че щитовидната жлеза не може да компенсира своята функция. Странични действия може да се появят, ако се стигне до предозиране. Големи дози левотироксин могат наистина да имат неблагоприятно влияние върху общата симптоматика, сърцето и костите.
  • Каква е ролята на храненето, влияе ли се заболяването от приема на някакви добавки? Отговорът на този въпрос и цялото интервю четете ТУК
Сподели във Facebook