Здраве

22 Февруари 2019

Животът днес

Използвайки тостери, хората се подлагат на по-токсичен въздух, отколкото, стоейки на кръстовище с активно улично движение, твърдят учени. Те установиха, че най-безопасно е, ако филийките са запечени до златисто. А най-вредни са препечените филийки, пише вестник The Times.

За опасността от такова замърсяване на въздуха сигнализират учени от университета в Остин, САЩ. Те направили експеримент в традиционен тристаен апартамент, снабден с десетки датчици, които да засекат как се променя качеството на въздуха в помещенията по време на ежедневните дейности като чистене и готвене. Въпреки че печенето и пърженето също са токсични, учените били поразени от въздействието на тостерите върху качеството на въздуха. При това замърсяването започва веднага след включването на уреда, защото започват да се нагряват останали от предишно ползване частици.

Според изследователите като се прибави и самият хляб, отделяните вредни вещества стават изключително много. Ако малки частици хляб се докоснат до нагревателите, може да са види дим, който често идва и от останалите на дъното на тостера трохи. Затова често нивото на замърсеност на въздуха около електрическия уред е доста по-опасно от това на улицата.

Сподели във Facebook