Здраве

15 Декември 2019

Животът днес

Резултатите от ново изследване, проведено с участието на възрастни жители на Япония, показаха, че при тези от тях, в чиято кръв е по-високо съдържанието на трансмазнини, опасността от деменция е по-голяма. Най-сериозната заплаха идва от промишленото сладкарско производство, установиха специалистите.

Известно е, че два са основните източника на трансмазнини – натурален и изкуствен. Първите се съдържат в неголеми количества в млечните и някои месни продукти. Изкуствените се получават при обработката на растителните мазнини в промишленото производство и са преобладаващата част в менюто на съвременните хора.

За да направят връзката между трансмазнините и деменцията, японските учени изследвали данните на 1628 души на средна възраст 60 години, които не страдали от старческо слабоумие в периода 2002-2003 г. Те били наблюдавани в продължение на 10 години. Оказало се, че при хората, употребяващи най-много трансмазнини, заболеваемостта от деменция е 29,8 на 1000, докато в групата с най-ниски показатели заболеваемостта е 21,3 на 1000.

Сподели във Facebook