Без съмнение алкохолът е едно от забележителните открития на човечеството. За съжаление на благодарните потомци историята не е съхранила името на първооткривателя на огнената течност. Затова пък достоверно е известно това на създателя на първия дестилационен апарат за нейното получаване гръцкият алхимик от III век Зосим от Панополис от прочутата Александрийска школа.

Всъщност идеята си той „заимствал” от изображения на дестилационни апарати по стените на храм в град Мемфис – древната столица на Египет. Т.е. най-вероятно арабите първи са открили тайнството на дестилационния процес. Апаратът, описан от гръцкия алхимик, бил усъвършенстван от Жабир бин Хаян придворен алхимик на великия халиф Харун ал Рашид, известен с прозвището си Справедливия.

Описание на дестилационния процес и получаването на алкохола се съдържа и в записките на персийския алхимик, лекар и философ от IX – X век Ар Рази, по-известен с името Абубатер, чиито трудове били преведени на латински и получили широка популярност в Стария континент. Тъй като Коранът забранява употребата на алкохолните напитки, откритията на арабските алхимици не намират особено приложение по тези земи.

Най-вероятно идеята за получаване на изгарящата течност достига до Европа чрез рицарите кръстоносци, воювали за освобождаването на Светите земи от неверниците. В Европа първото съобщение за получаването на алкохол – т.нар. spiritus vini (дух на виното - лат.), е дело на Арно дьо Вилньов – алхимик и един от най-прочутите лекари в края на XIII век. Получения винен дестилат той използвал за приготвяне на настойки от множество лечебни растения,

които широко и с голям успех прилагал в своята практика.

Що се отнася до процеса ферментация, при който с усилията на т.нар. винени дрожди простите въглехидрати се превръщат във въпросния алкохол, той е бил известен на човека преди не по-малко от 8000 години преди новата ера. Очевидно чрез този магически процес от различни плодове и мед древните са получавали най-разнообразни, съдържащи алкохол напитки, които навлизат трайно в бита на почти всички народи по света. Колкото и да е странно, историята на тези напитки е неразривно свързана с божиите служители – монасите.

Може би с чисто комерсиална цел в светите обители закипява усилена работа върху създаването и усъвършенстването на редица технологии за получаване на съдържащи алкохол напитки. Кой знае защо на получаващия се от ферментиралите плодове дестилат френските монаси дали интригуващото и богоугодно наименование eau de vie (вода на живота – фр.). Че тази „вода” играе невероятна роля в живота на целокупното човечество спор няма... Така зад дебелите манастирски стени се родили редица напитки, които покоряват света – шампанското вино, сидърът, калвадосът, арманякът, конякът и др.

Секретът на невероятното разпространение на съдържащите алкохол напитки и тяхната масова консумация

се дължи на удивителната им способност да разкрепостяват и сгряват душата и тялото, да отгонват тъжните мисли, да извикват прилив на енергия и да повеждат съзнанието към райски видения. Хората пият от радост и от мъка, за да снемат стреса или да се откъснат от тегобите на всекидневния живот, изпълнен с напрежение и проблеми.

Във всички случаи обаче увлечението по тези напитки води до един единствен резултат – махмурлук, особено състояние на тялото и духа на сутринта след снощната вакханалия.

Състояние, в което със собствени ръце би удушил и Зосим от Панополис, и арабските алхимици, и Арне дьо Вилньов,

ведно с френските монаси, по чиято вина си принуден да изтърпиш всичко, събрано в тази многозначеща дума – махмурлук. Който не е изживял това състояние, не може да си представи всички невероятни мъчения, на които е подложено съзнанието, тялото и душата на потърпевшия.

Трудно е да се изброят всички физиологични процеси, които водят до това състояние – обща интоксикация, повишена диуреза (нерядко съпроводена с енуреза, понашему – напикаване), обезводняване, хипогликемия (понижение на съдържанието на глюкоза в кръвта), нарушения в дейността на нервната система, водещи до еуфория, агресивност, понижение на самоконтрола и т.н., рязко спадане на жизнения тонус, понижение на рН на кръвта (ацидоза)  и пр. Скорошни изследвания показват, че повишената консумация на етилов алкохол води и до извеждане от организма на значителни количества магнезий, което нарушава калциевия баланс в организма и отключва редица пренеприятни усещания – ужасяващо главоболие, мускулна слабост, аритмия, потене, втрисане. Конфузната полова слабост и неудържимите пристъпи за ревизия на съдържанието на стомаха допълват картината. За всички тези процеси основна вина има етиловият алкохол.

Клетките на човешкия организъм не са в състояние да усвояват това вещество, затова с него се заема неговата специализираната лаборатория – черният дроб. Той разполага с двустадийна система за инактивирането му, опираща се на действието на два ензима – алкохолдехидрогеназа, която превръща етиловия алкохол в ацеталдехид и алдехиддехидрогеназа, трансформираща последния в оцетна киселина.

Оцетната киселина охотно и безпрепятствено се утилизира от организма и служи като източник на енергия за редица синтези –

на протеини, липиди и въглехидрати. Чрез тази система организмът инактивира и усвоява 80-90 % от постъпващия алкохол. В готовност да помогнат са още две ензимни системи, които преработват останалата част. И докато количеството на постъпващия в организма алкохол е малко (20-30 мл чист алкохол), той се справя отлично с неговата преработка. Установено е, че организмът е в състояние да инактивира до 10 г алкохол за час. Т.е. ако се пие бавно и умерено, определено ще се избегне срещата с ужасния махмурлук.

Проблемите настъпват, когато на организма е натрапено значително количество етилов алкохол.

Тогава системата за неговото разграждане се „задъхва” и в кръвта рязко нараства съдържанието ацеталдехид, който алдехиддехидрогеназата не смогва да превърне в оцетна киселина. А по своето токсично действие това вещество превъзхожда от 10 до 30 пъти етиловия алкохол...

„Бонус” към описаните въздействия на етиловия алкохол върху страдащия от махмурлук са т.нар. конгенери – съпътстващи го вещества в спиртните напитки, които им придават специфичния и характерен аромат и вкус. Към конгенерите се отнасят фузеловото масло, танинът, метанолът, различни ароматни вещества и др.

Фузелово масло е събирателно название на букет от токсични съединения, които кипят от ферментиралата среда

при температура над 78,10С. В състава на фузеловото масло влизат изоамиловият (около 60% от общото му съдържание), пропиловият, изопропиловият, амиловият, изобутиловият и редица други висши алкохоли и естери, както и фурфуролът. Леталната доза фузелово масло е около 14 мл, а в половин литър домашна ракия нерядко се съдържа една трета от това количество. Азбучна истина е, че колкото по-високо е съдържанието на конгенери в напитката, толкова по-страшен и продължителен е махмурлукът. Освен сериозно допълнително насищане на махмурлука с негативни преживявания, фузеловото масло определено способства и за развитието на цироза на черния дроб. Токсичното действие на метиловия алкохол е добре познато и не се налага неговото осветляване.

Захарта задълбочава ефектите на махмурлука, затова сладките питиета (коктейли, ликьори, десертни вина) имат лоша слава

сред попийващите си. Подобен ефект имат и силноароматните питиета (мастика, мента, джин, вермут), както и тези с високо съдържание на танин, които на мнозина са оставили спомени за цял живот. Затова, не без основание, опитните пиячи предпочитат чистите напитки – качествена водка например.

Установено е, че склонността към махмурлук е както расово, така и генетично закодирана в човешкия организъм. Светловласите и светлооките са по-склонни към махмурлук и при тях той протича по-тежко, отколкото при тъмнокосите и чернооките, факт, свързан със способността на организма да продуцира ензима алкохолдехидрогеназа.

А дали ще се задържите по-дълго време прав край масата зависи от натрупания „генетичен опит”, т.е. от това колко и как вашите предци са общували с огнените напитки.

Сподели във Facebook