През последните години Средиземноморската диета стана една от най-популярните. Според специалистите това не е случайно, защото тя е изключително полезна за здравето. Какви са предимствата на този начин на хранене:

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдовите заболявания водят класацията на най-разпространената причина за смъртни случаи по целия свят. И въпреки че не всички рискови фактори може да се контролират, храненето определено може да се промени и да помогне в битката с тези заболявания. Според редица изследвания спазването на Средиземноморска диета намалява риска и помага на сърцето.

Контролира теглото

За борба с излишните килограми много хора прибягват до агресивни диети, но ефектът от тях обикновено е кратък и резултатът бързо се губи. А Средиземноморската диета е много по-подходяща в дългосрочна перспектива.

Удължава живота

Много учени смятат Средиземноморската диета за еликсир на младостта. Изследване, чиито резултати са публикувани в JAMA Internal Medicine, е доказало, че този начин на хранене намалява риска от ранна смърт вследствие на рак, на сърдечносъдови и на други заболявания.

Сподели във Facebook