Специалисти от университета в Бирмингам предлагат в някои хранителни продукти да се добавят витамин D, като се започне с пшеничното брашно. Това ще позволи да се намали риска от разпространени здравословни проблеми при хората като умора, мускулна слабост и сърдечносъдови болести.

Известно е, че витаминът се изработва под въздействието на ултравиолетовите лъчи. С него е свързано усвояване на фосфора, калция, както и обмяната на веществата. При дефицит на витамин D обаче се развиват дегенеративни процеси в костната тъкан, възпаления, диабет. Може да се появят рахит, депресия и слабост. И ако в слънчевите страни този проблем не съществува, то в държавите, където преобладава мрачно време, често при жителите се диагностицира липса на витамин D.

Според статистиката поради климатичните условия всеки пети жител на Великобритания страда от дефицит на витамин D, особено от октомври до април. Затова учените предлагат той да се добавя в някои популярни хранителни продукти.

Сподели във Facebook