УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ прилага авангардни методи за лечението на рак

Още не се използва пълният капацитет за облъчване на кръвни продукти

Камен ЗДРАВКОВ

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия МААЕ Юкия Амано посети Клиниката по лъчелечение на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”, която е в тясно сътрудничество с ръководената от него агенция. Японският специалист заяви, че е впечатлен от нивото на клиниката и от стриктното приложение на протоколите за безопасност на пациентите и персонала при лъчелечение. Неговото мнение е, че в ИСУЛ онкоболните се лекуват според най-високите международни стандарти. Сътрудничеството между МААЕ и ИСУЛ ще продължи, основно чрез обучение на специалисти във водещите центрове по света.

Националният консултант по лъчелечение и ръководител на клиниката в ИСУЛ проф. Лилия Гочева представи възможностите и перспективите пред лъчелечение в България. В ИСУЛ пациентите вече се лекуват с изключително прецизната RapidArc технология, която позволява да се облъчват максимално точно патологично променените тъкани при максимално запазване на здравите. Проф. Гочева е категорична, че след въвеждането на PET-CT трябва да се работи за доставката на PET-MRI, който ще се използва не само за първоначална диагностика, но и за планиране на лъчелечение и за проследяване на постигнатия лечебен ефект.

В „Царица Йоанна” очакват финализирането на процедурите по доставката на втори най-високотехнологичен линеен ускорител за лъчетерапевтичния център. Екипът има пълна професионална готовност да натовари максимално ултрамодерния апарат, вече е подготвено и помещението, където той ще се разположи. Остава Министерството на здравеопазването да приключи административните формалности, за да не се забави възможността повече раково болни пациенти да се лекуват според световните стандарти. С новия апарат в ИСУЛ ще започне прилагането на така очакваната радиохирургия (стереотактично лъчелечение).

Проф. Лилия Гочева представи пред японския гост и пред българските журналисти и уникална система за облъчване на кръвни продукти, която има капацитет 80-100 сакчета дневно. Според правилата за добра медицинска практика по света всички трансплантирани пациенти, не само при костномозъчна трансплантация, но и при бъбрек, черен дроб, сърце и други трябва да получават преливане на облъчени кръвни продукти.

Целта е да се унищожат имунокомпетентните клетки на дарителя, т.е. да се редуцират и дори да се доведат до нула възможните реакции на отхвърляне. Облъчените кръвни продукти се прилагат далеч не само при трансплантираните. Те са задължителни при всички имунокомпрометирани пациенти, болните от хемофилия, в неонатологията - при вътреутробни кръвопреливания на плода. Националният консултант по лъчелечение е представила още преди две години доклад пред министъра на здравеопазването за същността и ползите от облъчването на биопродукти преди прилагането им при специфични групи пациенти.

Това е рутинна практика в държавите с развита медицина и при условие че ИСУЛ разполага с модерен облъчвател, е недопустимо той да не се използва пълноценно. Това може да стане, ако методът се заложи в стандарта по трансфузионна хематология, за което проф. Гочева пледира от две години. Финансирането също трябва да се уреди чрез държавния бюджет. Защото една трансплантация или каквото и да е лечение, за да бъде успешно, не зависи само от основните първоначални етапи, а от цялостния комплекс медицински дейности. Има правила колко време и при какви пациенти трябва да се прилагат облъчени биопродукти, за да има траен успех от лечението им.

Облъчвателят в ИСУЛ е доставен по успешно реализиран проект през 2012 г. по идея на проф. Гочева и сега предстои да бъде популяризиран сред цялата медицинска общност, за да се използва пълноценно в полза на пациентите. Всички клиники, в които се извършват трансплантации на сърце, бъбреци, черен дроб, клиники, в които се провеждат хемотрансфузии на хемофилици и пациенти с други автоимунни и вродени заболявания на кръвта, лечебни структури, които прилагат вътреутробно кръвопреливане, и по принцип всички, които лекуват имунокомпрометирани болни, могат да се обърнат към ИСУЛ за облъчване на прилаганите на пациентите им биопродукти, каза проф. Гочева.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107