Вече отречени методи довели до смъртта на бебето в Тетевен

Използването на отречени от съвременната медицина методи са довели до смъртта на бебето в тетевенската болница. Това показва докладът от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО), който излезе на 2 юни и е публикуван в профила на ИАМО в CredoWeb. Според експертите до фаталния край се е стигнало, тъй като медицинският екип е неглижирал състоянието на новороденото и е допуснал съществени пропуски при воденето на раждането. 

Заключението на външния АГ консултант сочи, че поведението на водещата раждането лекарка е било неправилно още от самото постъпване на родилката, а наблюдението в хода на раждането – непълно и формално. Нещо повече, лекарката използвала остарели методи, които имат висока травматична стойност както за плода, така и за майката. По думите на експерта приложените по време на раждането „висок форцепс“ и Кристелер имат „историческо значение“ и са отдавна отречени от съвременната медицина.  

Дори вторият метод, при който се натиска коремът на родилката, за да се подпомогне излизането на бебето, от десетилетия не присъствал в нито едно ръководство по акушерство.

Докладът изтъква още, че лекарката е пропуснала възможността да извърши навременно Цезаровото сечение, с което да увеличи шансовете за живот на новороденото. Вместо това тя приложила неуспешен форцепс, който причинил на плода тежко депресивно състояние с механични, тъканни, съдови и вътремозъчни увреждания. Според заключението на ИАМО бебето е починало вследствие на „полиорганна недостатъчност в резултат от развил се ДИК синдром, проявен морфологично с масивни паренхимни кръвоизливи и огнищни некрози във вътрешните органи, както и кръвоизлив в храносмилателната система“.

За констатираните нарушения ще бъде образувано административно-наказателно производство. Случаят е предаден на прокуратурата. Родилката Наташа Габровска разказа пред „Господари на ефира“, че е жертва на ужасяващо отношение и некомпетентност от страна на водещия акушер-гинеколог в тетевенската болница д-р Нина Байчева. Младата жена сподели, че лекарката й крещяла през цялото време на раждането, обиждала я и накарала две от сестрите да седнат върху корема ѝ, за да подпомогнат раждането. Сърдечният тон на бебето изчезнал, преди то да бъде изродено, а д-р Байчева обвинила родилката, че е виновна за смъртта му. Според шокираното семейство екипът на тетевенската болница не е взел навременни и адекватни мерки, за да спаси живота на бебето му. 

С целия доклад на Изпълнителната агенция за медицински одит можете да се запознаете в профила на ИАМО в credoweb.bg. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 149