Морковите, броколите и сладките картофи могат предотвратят рак на кожата, показаха резултати от изследване. Както отбелязва изданието The Daily Mail, причината е, че тези зеленчуци са богати на витамин А. Той играе важна роля за доброто състояние на кожата, като поддържа механизма за производство на нови клетки. Освен това витамин А намалява вредното действие на ултравиолетовото излъчване, което е особено актуално през летния сезон.

До този извод стигнаха учени от американския университет „Браун“, които в продължение на 20 години наблюдавали група доброволци. Специалистите установили, че редовната употреба на витамин А понижава риска от рака на кожата със 17%. Предшественикът на този витамин – бета каротина, от своя страна е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, които предизвикват рак.

Учените подчертават, че този ефект е констатиран само при хора, които консумират повече продукти, съдържащи витамин А. Хранителните добавки нямат същото действие. На пазара се предлагат и кремове с този витамин, но те правят кожата суха и по-чувствителна към слънчевите лъчи, отбелязват специалистите.

Сподели във Facebook