Витамин D има важна роля в обмяната на калция, както и в регулирането на имунната система. Този витамин обаче се изработва под влиянието на ултравиолетовите лъчи, затова в страните, където слънчевите дни са по-малко, населението може да страда от неговия дефицит. Проблем се появява и когато витамин D не се приема в достатъчни количества чрез хранителните продукти.

Учени доказаха, че населението в Италия, където коронавирусът взе огромен брой жертви, е с най-високо ниво на дефицит на витамин D в Европа.

Според специалистите историческите данни потвърждават този факт. По време на пандемията от испански грип, който отне живота на 50-100 милиона души, липсата на витамин D е била установена при 80-90% от децата в Северна Европа и в североизточната част на САЩ, където слънцето е по-оскъдно. Доказано е още, че хроничният дефицит на витамин D може да доведе до белодробна фиброза. Това явление е свързано с сърдечносъдови заболявания, диабет и деменция, споделят учените. Те все по-категорично застават зад твърдението, че витамин D намалява уврежданията на белите дробове вследствие на COVID-19 и помага да се избегнат тежките усложнения.

Сподели във Facebook